Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
A+ A A-

Idősebb korban kockázatos a csonttörés

Idősebb korban kockázatos a csonttörésHatvan fölött minden csonttörést – és nem csak a combnyaktörést – komolyan kell venni, mivel ausztrál kutatók kiderítették, hogy bármilyen kis sérülés következtében kialakuló törés esetében öt évig, a combnyaktörésnél tíz évig megemelkedik a halálozás rizikója.

Csontritkulás elleni kezelésre van szükség

Az időskori csonttöréseket követően minden esetben csontritkulás elleni kezelésre van szükség, legalább a további törések elkerülése érdekében, véli a Journal of the American Medical Association-ben megjelent cikk vezető szerzője, Dr. Jacqueline Center. Dr. Center a sydneyi Garvan Orvosi Kutatóintézet docense.

Nem tudni azonban, hogy a kezelés a halálozást is csökkenti-e.

Magas a halálozás rizikója csonttörés esetén

Az USA Járványügyi és Betegségellenőrzési Központjának adatai szerint a hatvanöt év feletti amerikaiak egyharmada esik el évente, közülük tizenhatezren belehalnak az esés következményeibe. A mostani vizsgálat 32000 dubboi ausztrál bevonásával készült. Kezdetben alig több mint négyezren voltak hatvan év felettiek, és senki sem szorult kórházi kezelésre, vagy ápolási otthonra. 1989-2007 között 952 nő és 343 férfi esetében kórisméztek kis sérülés következtében létrejött csonttörést. Bizonyos idővel a törés után 461 nő és 197 férfi halt meg.

Nők esetében kétszeresére, férfiaknál háromszorosára nőtt a halálozás rizikója a csípőtöréseket követően

Más nagyobb törések nőknél 65 százalékkal, férfiaknál 70 százalékkal fokozták a kockázatot. Még a kisebb törések – mint például a csuklótörés – is 42 százalékot jelentettek a nőknek és 33 százalékot a férfiaknak, bár ezek a számok csak a 75 felettieknél bizonyultak szignifikánsnak.

A magasabb életkor, illetve egy második törés szintén rontottak a kilátásokon, csakúgy, mint a négyfejű combizom gyengesége. Szakértők szerint ezért is kiemelten fontos, hogy a kor előrehaladtával is meglegyen a rendszeres testmozgás, ami segít megőrizni a csontok egészségét is.

Kapcsolódó kifejezések: csonttörés  osteoporosis 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!