Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.
A+ A A-

Elhízottak is kaphatnak térdimplantátumot

Elhízottak is kaphatnak térdimplantátumotAz elhízott betegek számára majdnem ugyanannyira előnyös a térdizületi implantációs beavatkozás, mint a normál testsúllyal bírók számára – derül ki az Annals of the Rheumatic Diseases című lapból.

Angliában közel 55 000 térd implantációs műtét végeznek évente a térdizületi oszteoarthritisz fájdalmának és a mozgáskorlátozottságnak az enyhítésére, ám az ország egyes részein a műtétet csak azoknak engedélyezik, akik klinikailag nem elhízottak (testtömegindexük (BMI) 30 kg/m2 alatti), azon az alapon, hogy az elhízás önmagában is rizikótényezője a térd oszteoarthritiszének.

A kutatócsoport 325 fő, 45 éven felüli beteg állapotát követte nyomon hat éven át, miután térdimplantációs műtéten estek át. Állapotuk progresszióját 363 korban és nemben illesztett kontroll pácienssel hasonlították össze, akiknél nem végeztek térdizületi műtétet. A vizsgálat kezdetén és végén az összes résztvevő kitöltött egy hitelesített kérdőívet mobilitásukkal, mentális egészségükkel és jóllétükkel (vitalitásukkal) kapcsolatban.

Először is, a betegek azt mondták, hogy mobilitásuk szignifikánsan rosszabb volt a kontrollcsoporthoz képest, 89-ből átlagosan 20 pontot jelölve meg. A vizsgálat végére a betegek mobilitása átlagosan 6 ponttal emelkedett, ugyanez a másik csoportban 14 ponttal romlott. A mentális egészség pontjai, amelyek kezdetben hasonlók voltak, mindkét csoportban javultak, ám míg a jóllét mindkét csoportban csökkent, a csökkenés nagyobb volt a műtéten átesett betegek csoportjában.

Amikor a kutatók vizsgálatukat csak az elhízottakra korlátozták, a javulások továbbra is fennálltak, és a BMI érték úgy tűnt, ebben nem szerepel szignifikáns tényezőként, ám nagyobb különbség volt mobilitás terén azoknál, akiknél végeztek műtétet, és akiknél nem. A mobilitás három ponttal emelkedett a megműtötteknél, de 36 ponttal csökkent azoknál, akik nem voltak megműtve. A 75 év felettieknél pedig, akiknél nem végeztek műtétet, a mobilitás 40 ponttal csökkent.


„A fizikális  funkció hosszú távú javulása szembetűnő azoknál, akiknél térdizületi műtétet végeztek, összehasonlítva a másik csoportban megfigyelt romlással.”- írták a szerzők.

„Ezek az előnyök az elhízott emberekre is érvényesek, és a megfelelő szelekciós kritériumok mellett, a műtéthez szükséges kellő általános állapotot figyelembe véve, úgy tűnik, hogy nincs létjogosultsága az elhízott páciensektől a térdizületi implantációs műtét megvonása.”

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!