Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Csípőprotézissel jobb életminőség

Csípőprotézissel jobb életminőségA Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatása szerint a teljes csípőprotézis beültetése jelentős javulást eredményezhet az oszteoartritiszes idős betegek életében kortól függetlenül.  A 'Journal of the American Geriatrics Society' című szaklapban megjelent cikk szerint a csípőprotézises páciensek a műtét után újra képesek a teljes életre és saját maguk ellátására.

"Eredményeink szerint a teljes csípőprotézis beültetés jelentősen javítja az életminőséget, nemcsak a 80-as 90-as éveikben járóknál, de a 60 év körülieknél is - nyilatkozta Dr. Linda George a Duke Egyetem Öregedéskutatási Intézetének igazgatója - Bár az utóbbi időben jelentősen megnőtt az ilyen műtétek száma, adataink szerint még mindig csupán a páciensek egynegyede választja ezt a lehetőséget, pedig sokkal többen profitálhatnának a csípőprotézis-beültetés jótékony hatásaiból."

Amellett, hogy a beültetés jelentősen javítja a beteg életminőségét, egyúttal gazdaságosabb is, hiszen bár egy ilyen műtét 4000-6000 dollárba kerül egy betegnek, ez még mindig eltörpül a gondozási költségek mellett, amelyet akkor kellene fizetni, ha a páciens nem lenne képes ellátni saját magát. Egészségügyi szakértők szerint a csípőprotézis beültetése évente közel 50 000 dollár megtakarítást jelent a pácienseknek.


A mostani kutatás során 131 csípőprotézises és 257 műtét nélküli beteg életét követték soron a tudósok négy éven keresztül. A csípő oszteoartritisz jelenleg közel 10 millió amerikai betegsége. A főleg az idős kor és a túlsúly miatt kialakuló betegség jelentős fájdalommal valamint csökkent mozgásképességgel jár.

A teljes csípőprotézis beültetés egy hosszú rehabilitációs utókezeléssel járó invazív műtét, amelyet sok orvos épp a hosszú utókezelés miatt nem ajánl a 85 év feletti betegeknek. Dr. George szerint ez az oka, hogy sok beteg még fiatalabb korában sem választja ezt a lehetőséget.  

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!