Ma Nóra és Lili napja van. Holnap Izabella és Dalma napja lesz.
A+ A A-

Fémnélküli bokaízületi implantátumok

Fémnélküli bokaízületi implantátumokA súlyos arthritisszel, ízületi gyulladással küszködő betegek számára újdonságot hoz egy új típusú bokaprotézis, mely lehetővé teszi a mozgást és megszünteti a fájdalmat – és mindemellett nem tartalmaz fémet. Daniel K. Lee, a San Diego-i orvosi központ lábsebészeti osztályának vezetője az első az Egyesült Államokban, aki fémmentes, úgynevezett biológiai bokaprotézis beültetést végzett.

”Mostantól nem a fém implantátumok és az ízület-egyesítő műtétek jelentik a kizárólagos lehetőséget a betegeinknek” – nyilatkozta Dr. Lee. „Most már egy természetes, a saját porcszövetünkhöz hasonló biológiai anyagból készült bokaízületi implantátum is létezik.” Az anyag biológiai, azaz természetes alapú, és a hasi sebészetben és szívbillentyű beültetésekre egy évtizede már, hogy használja az orvostudomány. Ennek következtében allergiás reakcióra nem kell számítani, immunszuppressziós kezelésre sincs szükség a műtét után.

A beültetés két órás, minimálisan invazív műtét formájában zajlik. Egy négy centis bőrmetszésen keresztül, először el kell távolítani a károsodott porcszövetet, majd a páciens bokájának kontúrjához igazodó kollagénszerű anyagot helyeznek be az ízületbe. „Nagy előnye ennek a technikának, hogy a beteg egyedi méreteihez formálható, tökéletesen illeszthető az új ízület.” - mondja a szakember.

A műtétet követően egy ideiglenes (4-6 hétig tartó) külső rögzítés szükséges, mely stabilan tartja a bokaízületet, míg a frissen implantált anyag rögzül. Ez körülbelül a lábadozás, gyógyulás időszaka, ezután a stabilizáló készülék eltávolítandó. Ezután semennyi fém nem marad tehát az ízületben.”Célunk a bokaízület végleges, stabil állapotba hozása. Mindemellett kellő mértékű mozgásteret is biztosítunk a páciens lába számára” – összegezte Dr. Lee.


A csípő-, térd- és bokaízületeket titánium vagy egyéb fémeszközzel szokás helyettesíteni. A csípő- és térdízületi fémprotézisre ritkán van panaszuk a pácienseknek, ezzel szemben a bokaízületbe implantált fém gyakran okoz szövődményeket, ezekben az esetekben a további műtéti lehetőségek korlátozottak és csekély eredményt hoznak.

A bokaimplantációs kezelésben bekövetkező áttörés, a biológiai protézis technika várhatóan 2008 végén kerül közlemény formájában a nyilvánosság elé a Journal of Foot & Ankle Surgery című szaklapban.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!