Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
A+ A A-

Az izomsorvadás rizikófaktorai

Az izomsorvadás rizikófaktoraiAz izomsorvadás leggyakoribb formájában szenvedő felnőttekben, akik EKG-je rendellenességeket mutat, több mint háromszor nagyobb a hirtelen halál valószínűsége, mint azokban a betegekben, akik EKG-ja normális – mutatta ki egy vizsgálat.

„Azon betegek esetében, akiknek EKG-ja jelentős abnormalitásokat mutatott, 3,5-szer magasabb a hirtelen halál kockázata” – nyilatkozta William Groh, a New England Journal of Medicine június 19-i számában megjelentetett tanulmány vezető szerzője. "Az ún. kamrai aritmiát (ritmuszavar) mutató betegek esetében a kockázat ötszörös” – tette hozzá Groh, az Indiana Orvosi Egyetem professzora.

Neurológusok és kardiológusok több mint tíz éven keresztül, 23 klinikán vizsgáltak 406 miotóniás disztrófiában, az izomsorvadás leggyakoribb formájában szenvedő felnőtt beteget. Az izomsorvadás olyan genetikai, öröklődő betegségek csoportja, melyek fokozatosan súlyosbodó izomgyengeséget és sorvadást okoznak.

Izomsorvadás, szívritmuszavar, hirtelen halál

Ez idő alatt a vizsgálatban részt vevő betegek 20 százaléka meghalt, egyharmaduk azzal a hirtelen halállal, amely valószínűleg szívritmuszavarnak tudható be. A hirtelen halál a definíció szerint annyit jelent, hogy a halál stabil állapotú betegben következik be, a tünetek jelentkezésétől számított egy órán belül.

„A tanulmány valószínűleg azonosított néhány kockázati tényezőt, melyek előre jelzik a hirtelen halál magas kockázatát a miotóniás disztrófiás betegekben” – számolt be Groh. Úgy véli, az orvosok elektrofiziológiai vizsgálatok alkalmazásával illetve cardioverter-defibrillátor beültetésével védekezhetnek a hirtelen halál ellen olyan páciensekben, akik ezt a rizikófaktort mutatják.

A kutatás kimutatta, hogy a szívritmus-szabályzók, melyeket gyakran használják a szívritmuszavar bizonyos formáinak kezelésére, nem segítettek a hirtelen halál megelőzésében e betegek esetében. A miotóniás izomsorvadás az Egyesült Államokban 8000 ember közül egyet érint. Sok izomsorvadásos esetben a szívizom is károsul.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: hirtelen halál  izomsorvadás  miotóniás disztrófia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!