Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
A+ A A-

Szteroiddal az izomdisztrófiás fiúk járásképességének megtartásáért

Szteroiddal az izomdisztrófiás fiúk járásképességének megtartásáértAz Amerikai Ideggyógyász Társaság Neurology címû tudományos folyóiratában megjelent tanulmány szerint a Duchenne-féle izomdisztrófiás (izomsorvadásos) fiúk hosszabb ideig képesek saját lábukon járni és csökken a gerincferdülés kialakulásának a kockázata, ha éveken át naponta szteroidot szednek.

A Duchenne-izomdisztrófia nem túl gyakori betegség, minden 3.500-ik fiúgyermekben fordul elő. A tünetek a korai gyermekkorban kezdődnek, a beteg állapota gyorsan romlik, 9-11 éves korukra elveszítik járásképességüket. Az állapot egyelőre nem gyógyítható. 

Az Ohio Állami Egyetem Izomdisztrófia Klinikájának kutatói 143 fiú adatait dolgozták fel. 75 beteget kortikoszteroiddal kezeltek, az átlagéletkoruk 8 év volt, a többi fiú vagy sohasem kapott szteroidot, vagy rövid ideig szedte azt.

A tanulmány kimutatta, hogy a naponta szteroiddal kezelt gyerekek 3,3 évvel hosszabb ideig tudtak járni, mint a nem kezeltek, és a gerincferdülés aránya sokkal alacsonyabb volt, 31% a 91%-hoz képest.

"Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a szteroidok javítják az izomerőt és a funkciót Duchenne-izomsorvadásban, de ez az első tanulmány, amely a hosszú távú hatást és a fiúk hosszabb ideig megmaradó járásképességét vizsgálta" - mondta az eredményeket bemutató tanulmány szerzője, Wendy King, az Ohio Állami Egyetem Orvosi Karának Ideggyógyászati Klinikájának munkatársa, az Amerikai Ideggyógyász Társaság tagja.

A tanulmány szerint ugyanakkor a szteroiddal kezelt fiúknak nagyobb a kockázatuk a gerinc- és lábtörés kialakulására. A gerinctörés 32%-os volt a szteroidot szedők között, szemben a nem kezelt csoporttal, ahol törést nem írtak le. A lábtörés 2.6-szer magasabb a szteroidos csoportban. King szerint ezek a törések a megnövekedett testtömeggel és a hosszabb ideig megmaradt járóképességgel magyarázhatók.

"A szteroid előnyei mellett számolni kell ennek mellékhatásával is, a szülőknek és a betegeknek meg kell ismerniük a kezelés előnyeit és kockázatát, hogy megfelelő terápiát választhassanak" - mondta King.

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!