Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Cecília napja van. Holnap Kelemen és Klementina napja lesz.
A+ A A-

Megszabadulhatunk a hátfájástól?

Megszabadulhatunk a hátfájástól?Az elhúzódó (krónikus) hátfájás egyike azon betegségeknek, mely az emberek jelentős részének megkeseríti életét. Spanyol kutatók azonban kifejlesztettek egy olyan eljárást, mellyel valószínûleg megszüntethető ez a fájdalom.  A krónikus hátfájás alapvetően három ok miatt alakulhat ki: gerincsérv (discus hernia), a gerincvelőből kilépő ideggyök körüli szûkület (ideggyök stenosis) és a gerincmûtétet követően kialakuló szövődmény miatt.

A probléma megoldására eddig széles körben alkalmazott eljárás a radiofrekvenciás thermolesio, mely során a célba vett idegsejteket a keletkezett hő segítségével elpusztítják. Ez azonban éppen az idegsejtek pusztulása miatt nem mindig célravezető.

Dr. David Abejón, a madridi Puerta Hierro Egyetemi Kórház orvosa munkatársaival egy alternatív kezelési eljárást vizsgált, melyet pulzáló radiofrekvenciás (PRF) kezelésnek neveztek el. A vizsgálat során megállapították, hogy a kezelés hatására jelentősen javult a gerincsérv miatt kialakult fájdalom és jó eredményt sikerült elérni a gyöki stenosis kapcsán is. A kezelés egyik fontos tulajdonsága, hogy korlátlanul ismételhető, mivel gyógyszerbevitel nem történik.

"A PRF alkalmazása során valószínûleg csökkenthető, vagy teljesen megszüntethető a neuropáthiás (kóros idegi mûködésre visszavezethető), valamint az idegkárosodás miatt kialakult fájdalom, mely jelenleg a hagyományos radiofrekvenciás kezelés kizáró feltételei. Emiatt a PRF alkalmas lehet mindenféle eredetû háti fájdalom hatékony és biztonságos kezelésére" - fejtette ki Dr. Abejón.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: discus hemia  gerincvelő  hátfájás  ideggyök  stenosis  szűkület 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!