Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
A+ A A-

Ha tanulsz, nem lesz lumbágód!

Ha tanulsz, nem lesz lumbágód!A legutóbbi reumatológiai kongresszuson egyértelmû kapcsolatot mutattak ki az iskolai végzettség, és a csípőfájdalmak között. Az okok egyértelmûen a munkavégzésre vezethetők vissza, bár a géneknek is jelentős szerepe van.  Pár éve észrevették már, hogy az alacsonyabb végzettségû emberek körében jóval többen panaszkodnak hátfájásra, csak azt nem tudták, miért.

Most egy norvég kutatócsoport végre fellibbentette a fátylat a rejtélyről. Az oslói Nemzeti Reumatológiai és Rehabilitációs Intézet professzora egy Bécsben tartott kongresszuson számolt be eredményeikről.

Hét éven keresztül majdnem 35 ezer dolgozó férfi és nő életét követték, s ezalatt a periódus alatt 715 részt vevőt százalékoltak le hátpanaszai okán. Miután elemezték a munkahelyi kondíciókat – stressz, fizikai követelmények, munkával való elégedettség –, és a személyes adottságokat, megállapították, hogy a beosztás jellegzetességei hatottak leginkább a képzettség / hátfájás kapcsolatára.

Konkrétan az a tényező okozta a legtöbb hátproblémát, amikor erőteljes fizikai követelményekkel szembesültek a dolgozók. Ez mintegy 50–60 százalékkal csökkentette a képzettség „védelmező erejét”. Tehát az otthonülő életforma, a dohányzás és egyéb káros szokások, bár gyakoribbak az alacsonyabb társadalmi osztályok esetében, nem szerepeltek a hátfájást okozó tényezők közt.

Leginkább annak köszönhető az alacsony végzettségûek körében fellépő lumbágó panasz, hogy nehezebb, több fizikai megerőltetést igénylő munkához jutnak csak hozzá. Ezen kívül az ikreken végzett tanulmányok kimutatták, hogy jelentős genetikai tényező is közrejátszik, de még nem tudják, pontosan melyik gén tehető felelőssé.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!