Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Köszvény - civilizációs betegség

Köszvény - civilizációs betegségA második világháború alatt és azt követően nem igazán jelentkezett a köszvény, ellentétben napjainkkal. A köszvény a jólét betegsége.  Mivel az emberek a jól élnek, nincs hiányuk semmiben, sok mindent megengedhetnek maguknak, káros szenvedélyeket, mely régebben luxusnak számított, így ez teret engedett a köszvénynek.

Johann Wolfgang von Goethe, Karl der Große, Martin Luther, mind szenvedtek ebben a betegségben. Az antik világ óta ez a gazdagság és a jólét (amely lehetővé teszi a rengeteg étel és a sok alkohol fogyasztását) betegségének számít.

A betegség okai:

Előidéző oka a szervezet azon mûködési hibája, amelynek folytán a túlságosan bő és húsfélében dús táplálék mellett, a fehérje szétbontását és kihasználását nem képes kellőleg eszközölni. Ezért a fehérje nem teljes elégési terméke az albuminnak, a húgysav túlságosan felszaporodik benne. Az első tünetek többnyire 30–40 éves korban fordulnak elő, előfordult már fiatalabb egyéneknél, sőt gyermekeknél is észlelték, máskor ellenben idősebb korban alakult ki a kór.


A köszvény leginkább a férfiakat bántja, első megjelenése többnyire hirtelen beálló roham „alakjában” támad, bár gyakran mutatkoznak már előre némely zavarok (erős elhízás, nehéz légzés, szívdobogás, szédülés, vértolulás a fejbe stb.), amitől egyszerre, többnyire a tavaszi vagy őszi hónapokban, éjjel heves fájdalom keletkezik az egyik láb öregujjában s a legkínzóbb fúró, szorító, hasogató gyötrelmekkel reggelig sem hagyja nyugodni áldozatát.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: betegség  húgysav  hús  jólét  köszvény 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!