Ma Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.
A+ A A-

Hanyag tartás

Hanyag tartásA legfrissebb felmérések szerint a középiskolások több mint háromnegyedének rossz a tartása, vagy valamilyen gerincbetegsége van. Így egyre több fiatal panaszkodik hátfájásra, gerincferdülésre.  A hanyag tartás egy idő után berögződik és ez komoly következményekkel járhat, mint például a porckopás és a porckorongsérv. A háttérben a szakemberek szerint csak a mozgáshiány állhat.

A középiskolások több mint háromnegyedének, az óvodás korú gyermekek 62 százalékának rossz a tartása, vagy már kialakult valamilyen gerincbetegsége.

A gerincbetegségekre a csigolyák fizikai elváltozása jellemző. A tartáshiba eleinte nem jár a csontok és a porcok deformációjával, később azonban porckopást, majd porckorongsérvet okozhat. A rossz tartást elsősorban a mozgáshiányból adódó izomgyengeség és izomzsugorodás okozza, így speciális tartásjavító tornával és mindennapi testmozgással helyrehozható az elváltozás, megerősíthetők és nyújthatók az izmok.

Sokan fordulnak csontkovácshoz hátfájásukkal, azt azonban kevesen tudják, hogy a kezelés csak gyógytornával együtt hatásos. Fontos tudni, hogy az izomerősítés is csak akkor hatásos, ha célzottan, orvosok és gyógytornászok javaslata alapján végezzük ? hívta fel a figyelmet Ormos. Hiába jár valaki mindennap fitneszterembe, és hiába emelget százkilós súlyokat, semmit nem ér a gerinc görbesége ellen, sőt gyakran csak ront a helyzeten. A fizioterápia is csak tüneti kezelés, az elektroterápia, a termálfürdő és a többi "csodaszer" mellett is mindenképpen szükség van gyógytornászra.

Tornaóra és megelőzés

A gyerekeknél meg lehetne előzni a hanyag tartást, ha erre a testnevelés órán kellő figyelmet fordítanának. Noha a testnevelő tanároknak 1995 óta oktatják a speciális gyakorlatokat, eddig nem volt kötelező beiktatni ezeket a testnevelési órákba. Jövőre azonban a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek szerint már a tornaórák kötelező eleme lesz a hanyag tartás elleni izomerősítés és izomnyújtás is.

Egyre fiatalabb gyerek látogatják az ortopédiát. A gyermekek egyre gyorsabb növésével és testi fejlődésével nem tudnak lépést tartani az izmok, ráadásul a fiatalok már kisiskolás koruktól egész nap az iskolapadban és a képernyő előtt ülnek.

a szülők általában nem veszik komolyan, ha az iskolaorvos figyelmezteti őket, hogy a gyereknek rossz a tartása. A nehéz iskolatáskát okolják, és azt gondolják, majd kinövi a gyerek ? mondja Szőke, hozzátéve: mire rájönnek, hogy nem erről van szó, sokszor késő.

A gerincrendellenességek miatti porckopás ugyanis akár porckorongsérvhez, más néven gerincsérvhez is vezethet.

Fiatalkori, nem gyulladásos gerincproblémák

Scheuermann-kór: A gerincnek a szokottnál nagyobb oldalnézeti görbülete, ?kérdôjelszerû? tartás. A csigolyák növekedési zavara miatt alakul ki, általában a serdülôkori gyors növekedés idején. A gyógytornával megfelelôen kezelt betegség leggyakrabban maradandó nyom nélkül gyógyul. Körülbelül minden tizedik kamasz Scheuermann-kóros. A betegségben szenvedôknek tilos nehéz fizikai munkát végezniük.

DiabFórum magazin


Gerincferdülés (scoliosis): A gerinc oldalirányú görbülete a csigolyák fizikai elváltozása miatt. A lakosság egy-két százalékát érinti. Okozhatja a medence ferde állása, veleszületett fejlôdési rendellenesség vagy ismeretlen eredetû növekedési zavar. Porckopással és állandó izomfájdalommal jár, a csigolyák egymáshoz képest is elfordulnak. Csak gyógytornával, fûzôviseléssel, néha mûtéttel gyógyítható vagy enyhíthetô.

Hanyag tartás: Nem betegség, csak rendellenesség. A gyermek gerince görbe, de a csigolyákban és a porckorongokban nincs fizikai elváltozás. A rossz tartás hátterében az izmok gyengesége vagy zsugorodottsága áll. A rögzült tartáshiba felnôttkorban porckopáshoz vezet. A gerincproblémák nyolcvan százaléka hanyag tartás miatt alakul ki.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: betegség  gerinc  hanyag  porkopás  sérv  tartás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!