Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Miről árulkodik a lábfájás, az ólmos érzet?

footGyakori, hogy ez ember úgy érzi, ólomból van, fáj a lába. Legtöbbször csak legyintünk rá: majd elmúlik. Pedig hiába múlik el a fájdalom, súlyos keringési elégtelenség húzódhat meg. A műsor vendégei, dr. Benedek Zsolt és dr. Hollós Gábor érsebészek gyakran órákat töltenek a műtétek közben egy helyben állva, így maguk is a veszélyeztetettek közé tartoznak, mint a legtöbb ülő- és állómunkát végző. Éppen ezért gondot fordítanak a lábukra. Azt mondják, legjobb állagmegóvás a futás, mert ez remekül tornáztatja a vénákat.

A háziorvosok szerint minden ötödik ember panaszkodik lábfájásra, ólomláb érzetre, lábduzzanatra

A tünetek általában hamar elmúlnak, viszont kevesen gondolnak arra, hogy ezek komolyabb bajokat jelezhetnek. Dr. Benedek Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy ez arra utal, hogy a láb keringése a vénás oldalról valamilyen szinten túlterhelt. Ha az ember ilyen stádiumban már figyel magára, és a megfelelő életmódi, illetve öltözködési szokásokat alakít ki, akkor már sokat tett magáért. A kompressziós harisnyanadrágok például a nyomással megelőzik a visszértágulatok kialakulását, és ugyanolyan szépek, mint a többi. Ezek sajnos szabadárasak, és meglehetősen drágák. Nagyon fontos a mozgás. Ha a láb nyugalomban van, az izom nem működik, akkor ez a lábizom pumpa nem tud segíteni a jó keringés fönntartásában. Képzavar, de igaz: a láb mindig kéznél van. Nincs tétlenségre kárhoztatva az sem, aki nem tudja megfizetni az uszodát, a drága sporteszközöket. Azt mondják az amerikaiak: napi egy óra séta minden munkán felül, vagy az élettől teljesen függetlenül. Vagyis egy postás ne hivatkozzon arra, hogy jár ő éppen eleget. Egyórás laza séta rendezi a gondok 90 százalékát. Ezt vallja Benedek doktor is.

Hollós Gábor azt mondja, már mindenki tudja, hogy nincs külön vérkeringése az embernek, tehát nincs külön keringése ugye a szívnek meg az agynak meg a lábnak meg a különböző szerveinknek, hanem egy van, és a tizennyolc év feletti magyar lakosság több mint harmada valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben szenved. Kétfajta keringési rendszer van az emberben. Egy odavivő, azt hívjuk artériásnak, egy visszavivő, azt hívjuk vénás keringésnek. Mind a kettőnek speciális betegségei vannak. Az odavivő, vagyis az artériás keringésnek az érelmeszesedés, ilyenkor a beszállítás elégtelenségéről van szó, a visszavivőnél pedig általában a kitágulás, tehát pont az ellenkezője szokott előfordulni. Ilyenkor a pangás okoz panaszokat.

A vénás megbetegedések különféle okokból kifolyólag inkább a nőket érinti, mint a férfiakat. Így a visszeresség gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Az érelmeszesedés pedig gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, bár a nők mindent megtesznek, hogy az ő állapotuk is rossz legyen. Ennek egyik oka a nőknél pl. a terhesség, a növekvő magzat ugyanis nyomja a puha artériát, ezért pangások alakulnak ki, esetleg visszeresség. A férfiak érszűkületének egyik nagy okozója pedig a dohányzás. Mivel több férfi dohányzik, mint nő, így az érszűkület is több férfit érint.

A cikk a reklám után folytatódik

Fontos a visszerek kezelése is

10-15 éve még sokszor végeztek olyan beavatkozást, ami nem volt végleges, mert a visszerek kiújultak. Ez mára szinte teljesen kiküszöbölhető.

A jó állapot megtartásában fontos a kiegyensúlyozott, jó táplálkozás, a megfelelő testsúly. A túlsúlyosság ugyanis szerepet játszik mind a visszeres, mind az artériás betegségek kialakulásában.

A súlyosan beteg lábon fekélyek jelentkezhetnek

Ezekre nagyon oda kell figyelni. Nemcsak a sebre, hanem azért is, mert az artériás eredetű fekélyek rossz állapota közelgő infarktusra, vérellátási zavarokra utalhat. A kétféle fekély közül az artériás a mélyebbre ható, sokszor bűzösen váladékozó. Általában vénás eredetű fekélyek a lábszár befelé eső oldalán jelentkeznek inkább, az artériás pedig mindenhol. Nagyon fontos az idejében történő korrekt kezelés, ezért fontos, hogy minél előbb orvosi ellátást kapjanak a betegek.

Gondot jelent, hogy az állandó pénzhiánnyal küzdő kórházak a sebkezelésre kénytelenek az olcsóbb és nem túl jó bekötözőket megvenni. A beteg ilyenkor akkor juthat jobb ellátáshoz, ha receptre, támogatással felírják neki a jobbat, a hozzátartozó kiváltja, és azzal történik az ellátás. Alapvetően ez kétféle lehet. Az egyik a száraz, régebbi típusú, a a korszerűbb, a nedves kezelés. Ez egyre jobban terjed, de anyagi okok miatt nem olyan ütemben, mint ahogy jó lenne. - Pedig az intelligens kötszerek alkalmazásával olcsóvá tudjuk a kezelést, mint az elavult száraz módszerrel, tudniillik a beteg gyorsabban gyógyul - mondja Benedek doktor. - Ráadásul ezeknek a kötszereknek megvan az a jó tulajdonsága, hogy nem kell például naponta kötözni a pácienst és lebontani, tehát sokkal jobb is, de hosszú távon olcsóbb az egészségügynek is.

 

Kapcsolódó kifejezések: láb  lábduzzanat  lábfájás  visszeresség  ólmos érzet 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!