Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Mi lehet a lábgörcs oka?

Mi lehet a lábgörcs oka?Nem csupán a cukorbetegnél gyakori jelenség a lábgörcs. Ilyen görcsöt okozhat bárkinél a szervezetben fellépő magnézium, kálcium, vagy káliumhiány.

Ha a görcs pihentetés alatt lép fel és sétálásra, mozgásra elmúlik kininnel kezelhető. Ha mozgás hatására alakul ki egy idő után, akkor többféle oka lehet. Pihentetni mindenképp célszerű. Az egyik ok a rossz vérkeringés lehet, amely sok mozgással, a dohányzás mellőzésével javítható.

Ha az erek már nagyon szűkek műtéti beavatkozás lehet szükséges. Cukorbetegeknél a magas vércukorszint következtében kialakuló neuropátia okozhatja a görcsöket, ami ellen gyógyszeres kezelés javallott orvosi kivizsgálást követően.

A cukorbetegségnek számos súlyos, hosszú távú szövődménye lehet

A szövődmények közül néhány a diabétesz kezdete után már hónapokkal jelentkezik, de a legtöbb csak néhány év elteltével lép fel. A legtöbb szövődmény idővel egyre súlyosbodik. Minél inkább sikerül a cukorbetegnek a vércukor szintjét beállítani, annál inkább csökken a szövődmények kialakulásának és súlyosbodásának valószínűsége.

A magas vércukorszint mind a kisebb, mind a nagyobb erekben szűkületet idéz elő. Összetett, cukrot tartalmazó anyagok rakódnak le a kis erek falában, melyek így megvastagodnak és áteresztőképességük is fokozódik. Ahogy egyre vastagodnak, kevesebb vér jut el főként a bőrhöz és az idegekhez. A rosszul szabályozott vércukorszint hatására a vérben megemelkedik a zsírnemű anyagok szintje is, ez ateroszklerózishoz és a nagyobb erekben csökkent véráramláshoz vezet. Egészségesekkel összehasonlítva a cukorbetegek ateroszklerózis kockázata 2-6-szor nagyobb, és az elváltozás fiatalabb korban kezdődik.

Hosszabb idő elteltével a magas vércukorszint és a romló vérkeringés megbetegítheti a szívet, az agyat, a lábat, a szemet, a vesét, az idegeket, a bőrt és angina, szívelégtelenség, szélütés, járáskor fellépő lábgörcs (klaudikáció), gyenge látás, veseelégtelenség, idegkárosodás (neuropátia), és bőrpanaszok léphetnek fel. Diabéteszben gyakoribb a szívroham és a szélütés.

Kapcsolódó kifejezések: kálcium  kálium  lábgörcs  magnézium 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!