Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Köszvény - a jóléti betegség

Tartalomjegyzék

koszveny miertA köszvényt a magas húgysav vérszint (hiperurikémia) miatt az ízületekben felszaporodó nátrium-urát kristályok lerakódása okozza, mely fájdalmas, ízületi gyulladásos rohamokhoz vezet.

A fájdalmas ízületi gyulladásos rohamok oka

A betegség férfiakban gyakoribb. Általában középkorú férfiakban és nőkben a változókor után alakul ki. Fiatal emberekben ritka, de 30 éves kor előtt gyakran súlyosabb formában jelentkezik. Többnyire családi halmozódást mutat.

A köszvény leggyakrabban a lábfej ízületeit érinti, különösen az öregujj alapjánál (podagra). Általában azonban más ízületekben is kifejlődik: a boka, a térd, a csukló és a könyök ízületeiben. E helyeken alakulnak ki húgysav kristályok, mert itt az ízületek hűvösebbek, mint a test középső részén, és az urát alacsonyabb hőmérsékleten jobban kristályosodik. Ritkán lesznek köszvényesek a gerinc, a csípő vagy a váll ízületei.

Miért alakul ki?

A húgysav, mint a sejt nukleinsavának lebomlási mellékterméke, normálisan kis mennyiségben található meg a vérben, mert a szervezetben állandóan folyik a sejtek lebontása és újraépítése. Ezen kívül a táplálékkal bekerült ún. purinok is húgysavvá alakulnak át. Magas purintartalmú ételek például az ajóka, a spárga, a húsleves, a hering, a húsmártások és szószok, a gomba, a kagyló, a belső szervek, a szardínia és a borjú-mirigy. Leginkább akkor lesz kórosan magas a húgysav vérszintje, ha a vesék nem képesek elegendő mennyiséget eltávolítani a vizelettel. Ha túl sok a húgysav a vérben, urát-kristályok csapódnak ki és rakódnak le az ízületekben. Ezen felül, alkohol fogyasztása magas purintartalmú étrend mellett rontja a panaszokat, mert az alkohol növeli a húgysav képződését, és lassítja a kiválasztását a vesében.

Ritkábban a köszvény egy bizonyos alapbetegség következménye; ezt másodlagos köszvénynek nevezik. Például nagy mennyiségben képződhet húgysav egy enzimműködés örökletes zavara esetén, vagy bizonyos betegségekben, így leukémiában, melynek során a sejtek szaporodása és pusztulása felgyorsul. Néhány vesebetegség és meghatározott gyógyszerek (pl. a tiazid típusú vízhajtók) csökkentik a vese húgysav eltávolító képességét, ezért annak a szintje megemelkedik. Ha a vér húgysav tartalma nő, emelkedik a húgysav szintje az ízületekben is; ez a folyamat vezet azután az urát-kristályok kicsapódásához az ízület szöveteiben és az ízületi (szinoviális) folyadékban.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!