Ma Örs és Stella napja van. Holnap Henrik és Roland napja lesz.
A+ A A-

Mit takar pontosan a manuálterápia?

manuálterápiaA gyógytorna szerepe egyre inkább felértékelődik napjainkban, hiszen lehetővé teszi, hogy fájdalomcsillapítók és elsőre félelmetesnek tűnő orvosi beavatkozások nélkül kezelhetővé váljanak a mozgásszervi megbetegedések. Ezekekkel egyébként az a probléma, hogy kötött mozgásokkal, ízületi fájdalmakkal járnak együtt, és gyakran éppen a modern életvitellel hozható kapcsolatba kialakulásuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a területen a manuálterápia kitűnő eredményekkel alkalmazható.

De mit is takar ténylegesen ez a módszer? A manuálterápia tulajdonképpen egy gyógytorna forma, ami legfőképp a derék-, nyak-, és hátfájdalmak esetén tud segíteni. (forrás: gyogytornaszom.hu) A gerincproblémákkal küzdő betegek tünetei már akár néhány alkalom után csökkenhetnek, javulhatnak a derékfájással összefüggő panaszok, és a közérzet is sokkal jobb lehet a fájdalommentességnek köszönhetően.

A manuálterápia során mozgásvizsgálat történik elsőként, így a szakember lokalizálni tudja az ízületi zavarokat és a blokkokat. Ezt követően speciális kézi mozdulatok alkalmazásával kerülnek az ízületek eredeti helyzetükbe, aminek hála a környező izmok fájdalma is enyhülni fog. A módszer hatalmas segítség lehet azok számára is, akik az ülőmunkával összefüggésben szembesülnek nap mint nap fájdalmakkal. A kötött izmok ellazításának köszönhetően a fájdalom oka kezelhető, a testtartás javításával pedig a megelőzés érdekében lehet sokat tenni.

A porckopás gyakori jelenség, amit az elhízás éppen úgy kiválthat, mint a sportsérülések vagy a nehéz munka. Ilyenkor az ízületeket borító porc elvékonyodik, majd felszívódik. A manuálterápia célzott mozgások segítségével éri el, hogy ez a kenőanyag eljusson mindenhová, és így a mozgás fájdalommentes legyen, valamint a porckopás tünetei enyhüljenek. A módszer sérülések és műtétet után is remek választásnak bizonyul, hozzájárulhat például gipsz viselése után a megfelelő mozgékonyság eléréséhez.

Persze nem mehetünk el a szervezet öregedése mellett sem, mely ugyan természetes folyamat, de a speciális gyógytorna a visszafordítható elváltozásokon szép eredményeket tud felmutatni. Ha nehezére esik a hajolás, a vállak vagy a fej mozgatása, érdemes szakemberhez fordulnia. Miért élne együtt a fájdalommal, ha arra természetes segítség is létezik? A manuálterápia sikeresen alkalmazható a mozgásszervi, ízületi panaszokkal küzdők esetében.

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!