Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Szabad egy táncra? Szeniortánc derékfájásra...

szeniortanctalalkozo 2016A porckopás, a derékfájás, az ízületi fájdalmak a leggyakoribb egészségügyi problémának számítanak a 60 év fölöttiek körében. A mozgásszervi betegségeket a legtöbb esetben nem lehet a klasszikus módszerekkel gyógyítani, de gyógytornával – illetve a napjainkban egyre terjedő szeniortánccal – viszont sokat tehetünk az állapotromlás ellen. A szeniortánc egy kifejezetten az idősek számára kialakított mozgásforma, amely fitten tartja az izmokat, ízületeket, segít a testsúly csökkentésében és fájdalomcsillapító krémekkel kombinálva még azok is gyakorolhatják, akiknek minden mozdulat fáj. Legutóbb Csillebércen zajlott egy nagyszabású szeniortánc-találkozó, amelyre több száz nyugdíjas érkezett az ország minden tájáról.

60 éven túl már minden mozdulat fájhat!

A felnőttek kétharmada már biztosan találkozott valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel, az idősebbek körében pedig ezek számítanak a leggyakoribb egészségügyi problémának. Legelterjedtebb a derékfájás és a csontritkulás, ezt követi a ma már népbetegségnek számító porckopás (artrosis).  Sajnos a tudomány mai állása szerint a legtöbb mozgásszervi probléma nem gyógyítható, de helyileg ható fájdalomcsillapító krémekkel, rendszeres testmozgással, gyógytornával a beteg állapota jelentősen javítható. Minden bizonnyal ezért egyre népszerűbb a magyar nyugdíjasok körében is a szeniortánc, ami szórakoztató, jó kedvre derítő testmozgás és mindemellett felér egy gyógytornával.

Mi is az a szeniortánc?

A szeniortánc Németországból indult hódító útjára több mint 40 évvel ezelőtt, amikor Ilse Tutt táncpedagógus kidolgozta az első szeniortánc-koreográfiákat. Az új táncforma - jótékony testi és lelki hatásai nyomán - gyorsan terjedt a más nyugat-európai országokban is. Ma már Ausztriában, Németországban, Norvégiában több ezer szeniortánc klub működik, amelyeket a Szeniortánc Világszövetség fog össze. „A szeniortánchoz nincs szükség partnerre, bárki csatlakozhat a szabadon táncoló csoportokhoz, a koreográfia pedig az idősek igényeinek megfelelően került kialakításra. A táncolás tulajdonképpen kíméletes sporttevékenység, megdolgoztatja a szívet, a tüdőt, az izmokat és a „berozsdásodott” ízületeket, ugyanakkor a gyönyörű muzsika a lelkünket simogatja vagy egy-egy temperamentumos szám a vérünket felpezsdíti. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres tánc segít az öregkori mozgásszervi és ízületi problémák megelőzésében és kezelésében, valamint frissen tartja az agyat és megelőzi az elbutulást.” – mondta Csirmaz Szilvia, szeniortánc oktató.

Csirmaz Szilvia

A szeniortánc Magyarországon

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége karolta fel a szeniortáncot Magyarországon. Ennek jegyében idén nyáron 19 megyeszékhelyre látogatott el Csirmaz Szilvia szeniortánc oktató, hogy megismertesse ezt a mozgásformát a helyi nyugdíjasokkal. A roadshow során közel 1500 táncos vett részt országszerte a programban. Ezt követte szeptember 9-én a csillebérci Országos Szeniortánc-találkozó, ahol több százan táncoltak együtt az egészségmegőrzés jegyében.

A szövetség és Csirmaz Szilvia célja, hogy minél több nyugdíjas korú ember megismerhesse ezt a mozgásformát, és minél többen táncoljanak rendszeresen. A 60 év felettiek egészségügyi edukálása is igen fontos része a programnak, hiszen a szervezők szeretnék elérni, hogy a nyugdíjasok ne nyúljanak rögtön a pirulákhoz, ha fáj valamelyikük, hanem helyileg ható fájdalomcsillapító krémekkel kombinálva inkább mozgassák át a fájó tagokat. Ez ugyanis jóval kíméletesebb és hatékonyabb módszer a test karbantartásához!

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!