Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Guinness-rekorddal készülnek az artritisz világnapon

RAgadj ecsetetGuinness-rekorddal készülnek szombaton, az artritisz világnapján a Millenáris parkban: a világ legnagyobb - 86,4 négyzetméteres - képeslapját mutatják be, amelyet Magyarország nyolc városában reumatoid artritiszben (RA) szenvedő betegek festettek a "RAgadj ecsetet" program keretében.

Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója a betegségről a világnap alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen elmondta: az artritiszek, vagyis az ízületi gyulladások a középkorú és fiatal korosztályt, számos esetben pedig már a gyermekeket is veszélyeztetik, a krónikus betegség a kezeket, a többi végtagízületet és a gerincet egyaránt érintheti.

Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, a betegség jelentős terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt - tette hozzá, hiszen a betegség tartós egészségromlást, rokkantságot és így keresőképtelenséget jelent.

A világ legnagyobb kézzel festett képeslapja

Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke és Jack Brockbank, a Guinness World Records képviselője megmutatja a hitelesítési oklevelet, miután felállították a világ legnagyobb képeslapját a Millenáris parkban az artritisz világnapján, 2013. október 12-én. A 86,4 négyzetméteres képeslapot Magyarország nyolc városában reumatoid artritiszben (RA) szenvedő betegek festettek a "RAgadj ecsetet" program keretében.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Guinness rekord: RAgadj ecsetet!

Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben, azonban a centrumokban elérhető biológiai terápia a kezelésben forradalmi áttörést hozott, hiszen az injekcióban és infúzióban adott gyógyszerek nemcsak a fájdalmas tüneteket csökkentik, de hatékonyan gátolják a betegség előremenetelét - mondta a főigazgató. Magyarországon jelenleg húsz reumatológiai centrumban kezelik a betegeket.

A szombati világnapon a betegek megfelelő felvilágosítást kapnak betegségük természetéről, a kezelésről, és a tennivalókról is. A világnapot először 1996-ban rendezték meg.

MTI

Kapcsolódó kifejezések: Guinness rekord  RAgadj ecsetet  reumatoid artritisz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!