Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Barta Sylvia nyilvánosan küzd betegsége ellen

barta sylviaManapság napról napra többet tudunk meg az emberi szervezet működéséről, és a különböző betegségek megelőzéséről, illetve gyógyításáról. Javuló életkilátásaink azonban a tudomány fejlődése mellett a lakosság széleskörű tájékoztatásának és az egészséges életmód terjedésének köszönhetőek. De van még néhány olyan betegség, amely komoly károkat képes okozni, mégis kevés szó esik róluk.

Ilyen többek közt az arthritis betegségcsoport (Rheumatoid Arthritis [RA]; Bechterew-kór [SPA]; pikkelysömörhöz társuló arthritis [PsA]) is. Ezek igen alattomos és makacs autoimmun betegségek, amely az esetek többségében krónikus fájdalommal és kezelés hiányában drasztikus ízületi károsodással járnak. Ugyan „csak” a világ népességének 1%-át érinti, ez a szám mégis igen magas, tekintve, hogy már 7 milliárdan élünk a Földön. Ezért nem árt nyitott szemmel járnunk, hátha egy ismerősünkön vagy magunkon felfedezzük a kór tüneteit. Utóbbiak egyébként kezdetben nem jellegzetesek (gyengeség, fogyás, túlerőltetéshez hasonló fájdalmak), de a reggeli kéz- vagy gerincmerevség már egyértelmű jel lehet.

Mivel az arthritis lényege, hogy immunrendszerünk veszélyforrásnak tekinti ízületeinket, ezért azok fájdalmasan begyulladnak, ami már a betegség korai szakaszában is rendkívül sok kellemetlenséggel jár, és gyógyszeres kezelésre szorul. Később azonban akár mozgáskorlátozottság, legrosszabb esetben pedig ízületelhalás is bekövetkezhet.

Ezek a tünetek kellő orvosi kontroll mellett természetesen enyhíthetők és kordában tarthatók, ha teljes megszüntetésük egyelőre nem is lehetséges. Ezért is rendkívül fontos a tájékoztatás, hiszen akik nem ismerik fel idejében a betegséget, azok megfelelő ellátás hiányában sokkal jobban szenvednek tőle.

A cikk a reklám után folytatódik

Szerencsére Magyarországon is van olyan szervezet, amely ezekkel a betegekkel foglalkozik, és célja, hogy minél több embert informáljon a betegségről. Az Arthritis Alapítvány szeretné, ha minél többen hallanának erről a betegségcsoportról, és igyekszik segítséget nyújtani, hogy az ebben szenvedők együtt tudjanak élni a problémával.

Nemes céljuknak sikerült megnyerniük Barta Sylviát is, aki szintén arthritises beteg, így első kézből és őszintén képes beszélni a problémáról, saját életével is példát mutatva. A mindig mosolygós és nagyon pozitív életszemléletű híresség folyton hangsúlyozza, hogy rendkívül fontos a betegség időben történő felismerése és a szakemberhez fordulás.

barta sylvia

Mivel a tünetek általában aktív életkorban, az emberek legstresszesebb életszakaszában jelentkeznek, ezért előfordul, hogy egyesek elhanyagolják a problémát, amivel hosszú távon jelentősen károsíthatják életminőségüket. Barta Sylvia ezért is tartja fontosnak, hogy az arthritisszel való sikeres együttélés a mielőbbi diagnózissal és az orvosi instrukciók betartásával kezdődik, hiszen csak akkor tudunk sikeresen harcolni valami ellen, ha már megismertük azt.

Barta Sylvia egyébként saját magán is tapasztalja, hogy az arthritisben szenvedőknek gyakran a mindennapi rutinfeladatok is nehézséget, fájdalmat okoznak, ezért van fokozott szükség a környezet segítségére és megértésére, az egészséges emberek tájékoztatására.
Igaz ez a Bechterew-kórban (SPA) szenvedők esetében is, akik gyakran nem tudják, hogy az éjszakánként jelentkező fájdalomnak és reggeli derékmerevségnek mi az oka. Ez a betegség egyébként a fiatal férfiakat sújtja leginkább, és csigolyák közti, illetve csípő és medence környéki gyulladással jár, hosszú távon pedig az ízületek és szalagok súlyos meszesedéséhez vezethet.

INFO

Ha a korábban említett panaszok bármelyikével küzd, és további információra van szüksége, látogasson el a www.leszakadaderekam.hu weboldalra. Ahol egy egyszerű néhány perc alatt kitölthető kérdéssor segítségével azonnal megbizonyosodhat róla, hogy hajlamos-e az SPA-ra.
Ha viszont a kéz-, láb-, térd- vagy kisízületei vannak begyulladva, akkor forduljon az Arthritis Alapítványhoz, ahol segítenek megfelelő orvost találni. Ehhez ajánljuk a www.rheumatology.hu honlapot, ahol az üzenőfalon bárki könnyedén kapcsolatba léphet az alapítvánnyal.

Ne hanyagolja el ízületi problémáit, mert azok rengeteg kellemetlenség forrásai lehetnek a jövőben!

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!