Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Vérinjekciókkal kezelhető lehet a teniszkönyök

teniszkonyok prp-terápiaA sajátvér-terápia, különösen, ha az trombocitákban gazdag vérrel történik, enyhítheti a teniszkönyök okozta fájdalmakat azoknál a betegeknél, akiknél az egyéb kezelési módszerek csődöt mondtak. A tanulmány a The American Journal of Sports Medicine című folyóiratban jelent meg.

Az eljárás során a pácienstől vért vesznek le, majd azt a test egy meghatározott területére fecskendezik vissza. A vér gyógyító erejével kezelik az inak degeneratív elváltozásait. A trombocitában gazdag plazma (PRP) olyan vérkészítmény, melyhez a vérsejteket centrifuga segítségével választják külön.

„Már van megoldás az ettől a makacs betegségtől szenvedő betegek számára” – mondta Christos Thanasas, a tanulmány vezetője az athéni Henry Dunant Kórházból. „A teljes vérrel történő kezelés jó alternatíva az elmaradottabb területeken, vagy olyan egészségügyi rendszerek esetén, ahol nem támogatják a PRP használatát”.

A cikk a reklám után folytatódik

Thanasas munkatársaival együtt ultrahangos készülék segítségével hasonlította össze az egyszeri helyi PRP injekció hatását a sajátvér-injekció hatásával 28, teniszkönyökkel szenvedő beteg esetében. A fájdalom 61,47 százalékkal csökkent a PRP-injekció hatására, a sajátvér-kezelés esetében pedig 41,6 százalékkal.

A PRP talán a legjobb terápia a krónikus laterális epicondylitisre (a teniszkönyök latin megnevezése), ha a klasszikus kezelési módszerek (pihentetés, merevítő kötés, nem-szteroid gyulladáscsökkentők, kortizoninjekciók, fizioterápia) már nem használnak” – mondta Thanasas. A legvégső megoldás persze még mindig a műtét marad.

Thanasas hozzátette azt is, hogy további tanulmányok kellenek annak felderítésére, hogy miként és mikor a leghatásosabb a PRP-terápia. Hamarosan belekezdenek egy kísérletsorozatba, melynek során különböző koncentrációban használják majd a fehérvérsejteket, hogy lássák, ez miként hat az inak regenerálódására.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: PRP-terápia  sajátvér-terápia  teniszkönyök 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!