Ma Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
A+ A A-

Vízipipa - nem a cigaretta egészséges alternatívája!

Vízipipa - nem a cigaretta egészséges alternatívája!A Floridai Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a vízipipás kávézókban több mint háromszor akkora a szénmonoxid szintje, mint a hagyományos bárokban.

A szénmonoxid csökkenti a vér oxigénszállító képességét, és hosszú távú behatása szív-érrendszeri betegségekhez vezethet. Az American Journal of Preventive Medicine szaklap márciusi számában megjelent tanulmány szerzője, Tracey Barnett elmondta, hogy a vízipipázás társasági természetéből adódóan nagyon népszerű a fiatalok körében, és az a téves vélemény alakult ki vele kapcsolatban, hogy a cigarettázás egészséges alternatívája.

Vízipipa: megemelkedett szénmonoxid szint

A vízipipa egy izzó faszenet és dohányt tartalmazó fejből, egy víztartályból és egy csőből áll. A dohányfüst áthalad a vízen, mielőtt a fogyasztó a csövön keresztül belélegzi.

Barnett vizsgálata azt mutatta, hogy a 2007-ben megkérdezett floridai középiskolások 11 százaléka, és a középiskola előkészítősök 4 százaléka már kipróbálta a vízipipát. A főiskolai hallgatók körében különösen népszerű. A Memphis Egyetem becslései szerint jelenleg a fiatal népesség 10–20 százaléka vízipipázik rendszeresen.

Barnett elmondta, hogy a tanulmány első alkalommal mérte a szénmonoxid szintet közvetlenül a helyszínen. A fogyasztókat közvetlenül a kávézó elhagyásakor vizsgálták meg a 2009-es év folyamán. A kutatók egy szénmonoxid mérővel tesztelték a kilégzett levegő szénmonoxid tartalmát 173 vízipipás, és 198 hagyományos, dohányzó bárba látogató vendégben.

A cikk a reklám után folytatódik

Az eredmények alapján a vízipipázók átlagos szénmonoxid szintje több mint háromszorosa volt a hagyományos bár vendégeiben mért szintnek, ráadásul még azokban is a szénmonoxid megemelkedett szintjét mutatták ki a vízipipás kávézóban, akik nem szívtak vízipipát. Barnett úgy véli, hogy a vízipipázás során tapasztalható megemelkedett széndioxid szint a dohánynak, a dohány hevítésére használt faszénnek, valamint a vízipipázás jellegének tudható be, mely során a fogyasztók legalább egy órán keresztül, folyamatosan dohányoznak.

A szakemberek szerint a legfontosabb cél az, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a vízipipázás veszélyeire, és mindenki rádöbbenjen, hogy a dohányt nem lehet biztonságos módon fogyasztani.

Kép: sxc.hu

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: cigaretta  dohányzás  szénmonoxid  vízipipa 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!