Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Orrmelléküreg-gyulladás: hogyan kezelhető?

sinusitis_holes_imgA szakemberek becslései szerint csak az Egyesült Államokban 32 millió ember szenved krónikus rhinosinusitis-ben (CRS), vagy más néven idült orrmelléküreg gyulladásban.

Az orrmelléküreg gyulladása súlyos szövődményekkel járhat

A fájdalmas és kellemetlen betegséget azonban a jelenlegi módszereknél hatékonyabban is lehetne kezelni – legalábbis ezt állítják skót kutatók.

A CRS-ben szenvedő betegeknél komoly gyulladás alakul ki az orrüregben és a melléküregekben, amely miatt orrdugulás és fájdalom jelentkezhet, valamint a beteg elveszítheti szaglóérzékét is. Komolyabb esetekben orrpolip is kialakulhat, amelynek következtében a tünetek tovább rosszabbodhatnak – írja az Annals of Internal Medicine.

A cikk a reklám után folytatódik

A jelenlegi standard terápia során a páciensek előbb szteroidos orrspray-t kapnak, majd ha ez nem használ, áttérhetnek az erősebb, orális szteroidos készítményekre. Ezek a tabletták azonban sajnos annyira erősek, hogy szedésük gyakran súlyos mellékhatásokkal jár: növelhetik az osteoporosis, az álmatlanság és az asztma kialakulásának esélyét.

Skót szakemberek szerint azonban ha már kezdetben rövid időszakokra orális szteroidokat írnának fel a betegeknek, azzal biztonságosan enyhíthetnék a tüneteket, és elkerülhetőek lehetnének a műtétek is. A módszert jelenleg tesztelik az orvosok.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: orrmelléküreg-gyulladás  orrpolip  sinusitis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!