Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

A TBC-sek esetén magasabb a tüdőrák kockázata

A TBC-sek esetén magasabb a tüdőrák kockázataA tuberkulózisban szenvedő betegek esetén megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

A tajvani Kínai Orvosi Egyetem munkatársai mintegy egymillió véletlenszerűen kiválasztott, a nemzeti egészségügyi biztosításban résztvevő egyént vizsgáltak. A betegek 20 évnél idősebbek voltak, és egy részüknél 1998 és 2000 között állították fel a TBC diagnózisát, a másik részüknél a kórelőzményben tuberkulózis nem szerepelt.

A daganatos betegeket az elemzésből kizárták, a vizsgálat kezdeti időpontjában daganatos diagnózis nem szerepelt. Ennek alapján a tuberkulózisos csoportban 4480, a nem tuberkulózisos csoportban 712.392 egyén volt.

A 2001 és 2009 közötti időszakra kiterjedő elemzésben a tuberkulózisos betegeknél 10,9-szeres volt a tüdőrák kialakulásának valószínűsége, összehasonlítva a nem tuberkulózisos csoporttal. A halálozási arány szintén magasabb volt a TBC-sek esetén.

A cikk a reklám után folytatódik

A TBC világszerte igen elterjedt betegség, mely főként a fejletlen területeket sújtja. A tüdőrák szempontjából eddig kevésbé tanulmányozták – szemben a dohányzással, mely a betegség legfőbb kockázati tényezője. Dr. Chih-Yi Chen és munkatársai szerint a tuberkulózis mellett további járulékos kockázattal jár, amennyiben krónikus tüdőbetegség is fennáll – ezesetben 16-szoros kockázattal kell számolni a betegségmentes egyénekhez viszonyítva.

Kapcsolódó kifejezések: TBC  tuberkulózis  tüdőrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!