Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

COPD Világnap 2010: Előzzük meg a tüdőrohamot!

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://tudobeteg.hu/images/stories/copd/WCDBackgrounder10-2.jpg
There was a problem loading image http://tudobeteg.hu/images/stories/copd/WCDBackgrounder10-2.jpg

COPD Világnap 2010COPD Világnap – 2010. november 17. A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a negyedik helyet foglalja el a vezető halálokok szomorú listáján. A COPD évente több mint 3 millió emberéletet követel.

Fájdalommentes ötperces vizsgálattal felismerhető a súlyos tüdőbetegség

A tüdőrohamnak is nevezett exacerbáció miatt kórházba került betegnek pedig kisebb az esélye a túlélésre, mintha szívrohama lett volna – emelte ki Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

A beteget gyakran a legközelebbi családtagja, barátai küldik el az orvoshoz tartós, csúnya köhögés miatt. A kevésbé szerencsés COPD-s betegek alig köhögnek. Az ő esetükben a COPD alattomosan, szinte tünetmentesen fejlődik akár 20–25 éven keresztül, és gyakran csak akkor fordul orvoshoz a páciens, ha már a mindennapi tevékenységének az elvégzésében akadályozza a minimális terhelésre is fellépő nehézlégzés. Olyan ez, mintha a COPD-s betegek tüdeje 3-4-szer olyan gyorsan öregedne, mint a nemdohányzóké.

A cikk a reklám után folytatódik

2010 a Tüdő Éve

A légúti betegségek közül valószínűleg a COPD rója a legnagyobb terhet a társadalomra. A COPD a jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan betegség. A legfőbb oka a dohányfüst belélegzése. A COPD-s betegek 90%-a a jelenleg is aktív vagy a már leszokott dohányosok közül kerül ki.

Magyarországon a becslések szerint több mint 500.000 COPD-s beteg él, közülük viszont csak 130 ezerről tud a tüdőgondozói hálózat. Pedig a betegség akár 15–20 évvel az első tünetek megjelenése előtt felismerhető egy egyszerű, gyors és fájdalmatlan méréssel, a légzésfunkciós vizsgálattal.

A betegek életét a leginkább a hirtelen fellépő állapotromlás, a rettegett exacerbáció keseríti meg. Ilyenkor a beteg köhögése felerősödik, a köpet mennyisége megnő, gyakran sárgás-zöldessé, gennyessé válik. A hörgők gyulladása miatt a légutak beszűkülnek, a beteg nem jut elég levegőhöz, és gyakran már nyugalomban is fullad.

Előzzük meg a tüdőrohamot! – COPD Világnap 2010A COPD Rejtett Mélységei című felmérés egyértelműen rámutatott arra, hogy a tüdőrohamnak is nevezett exacerbáció során a betegek gyakran érzik úgy, hogy közel a vég, mindjárt megfulladnak. Az egyik tüdőrohamot követheti egy újabb, tovább rontva a beteg állapotát. Ha a tüdőroham olyan súlyos, hogy a beteg emiatt kórházi ellátásra szorul, akkor kisebb az esélye a túlélésre, mintha szívroham miatt szállították volna be a kórházba.

A COPD korai felismerése mellett az exacerbációk, a tüdőrohamok megelőzése, illetve a kezelés időben való elkezdése jelentik a COPD-s betegekkel foglalkozó orvosok legfontosabb céljait.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász és belgyógyász szakorvos
a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke
a Légúti Betegek Országos Egyesületének (LEBE) ügyvivője

Letölthető COPD Világnap sajtóanyag - LEBE
Letölthető COPD háttéranyag

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: COPD  COPD Világnap  tüdőroham 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!