Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Rezisztens TBC fenyegeti Európát

Rezisztens TBC fenyegeti EurópátSajnálatos módon ugrásszerűen megnőtt a TBC kezelésére hagyományosan használt gyógyszerekkel szemben ellenálló mikobaktériumok aránya – hívta fel a figyelmet egy régóta ismert betegség új veszélyeire Mario Raviglione professzor, az Egészségügyi Világszervezet genfi központjának igazgatója az Európai Légúti Társaság (ERS) barcelonai kongresszusán.

Több mint 100 évvel azután, hogy Robert Koch felfedezte a tuberkulózis kórokozóját, a betegség még mindig globális problémát jelent, újabb és újabb kihívások elé állítja mind a kutatókat, mind az egészségügyi ellátást irányító szakembereket.

Évente mintegy 10 millió új TBC-s betegről szerzünk tudomást világszerte, és a becslések szerint minden évben közel 2 millióan veszítik életüket TBC-fertőzés miatt – főleg a kevésbé fejlett országokban.

Évente 1,4 millióra tehető a HIV-fertőzöttek körében kialakuló TBC-s esetek száma, amely az összes TBC megbetegedés 15%-át teszi ki. Közöttük sokkal nagyobb a halálozás mértéke, hiszen minden harmadik (kb. 520.000 fő) egy éven belül meghal.

A cikk a reklám után folytatódik

Multidrug rezisztens TBC

Egy év alatt 440.000 ún. multidrug rezisztens TBC-kórokozóval (MDR-TBC) fertőzött beteget regisztráltak, akik közül egy éven belül minden harmadik életét veszíti (150.000 fő/év). Az MDR-TBC a leggyakrabban és a legnagyobb számban a volt Szovjetunió utódállamaiban fordul elő, ott akár minden tizedik TBC-s betegnél ilyen, a hagyományos kezelésekkel szemben ellenálló baktériumtörzs lehet a fertőzés okozója.

A rendkívül ellenálló MDR-TBC baktériumtörzsek további terjedésének megakadályozása jelenleg a legfontosabb feladatok egyike a tuberkulózis elleni küzdelemben.

A rezisztencia kialakulásának esélyét jelentősen csökkenti, ha a beteg az orvosa által előírt kezelési tervet maradéktalanul betartja, azaz a neki adott gyógyszereket az utasításnak megfelelő mennyiségben minden nap beszedi, és rendszeresen eljár a kontrollvizsgálatokra. Egy TBC-s beteg gyógyszeres kezelése optimális esetben 6 hónapig tart, és már az első 2 hónapban megszűnik a beteg fertőzőképessége. Ha a páciens nem az előírtaknak megfelelően szedi a gyógyszereket, akkor megnő a rezisztencia kialakulásának veszélye, és ebben az esetben a korábban hatékony gyógyszerek már nem lesznek képesek elpusztítani a velük szemben ellenállóvá vált mikobaktériumokat.
 A beteg nem gyógyul, újabb vizsgálatokra, újabb gyógyszerekre lesz szükség, amely jelentősen megnöveli a kezelés időtartamát és költségeit, ugyanakkor nagy mértékben csökken a sikeres kezelés, a beteg teljes gyógyulásának az esélye.

A MDR-TBC elleni sikeres fellépéshez új, gyorsabb diagnosztikai eszközökre van szükség. Ma már léteznek olyan lehetőségek, amelyek révén akár 1-2 óra alatt kimutatható a fertőzés, de a baktériumrezisztencia (a MDR-TBC kórokozójának) kimutatását jelentősen gyorsítani kell. Az ilyen ellenálló baktériummal fertőzött személyek ugyanis nem reagálnak a hagyományos kezelésre, állapotuk a kezelés ellenére sem javul, hanem tovább romlik, sőt, a rezisztens kórokozókkal megfertőzhetik a környezetüket is.

A MDR-TBC leküzdéséhez új, hatékony antibiotikumokra van szükség, amely új kihívást jelent a gyógyszerkutatás számára, és nagyobb anyagi terheket ró az egészségügyi ellátásra.

Dr. Mucsi János (2010. szeptember 21., Barcelona)

Kapcsolódó kifejezések: ERS  MDR  MDR TBC  antibiotikum  rezisztens  tbc  tuberkulózis  tüdőszűrés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!