Ma Csaba napja van. Holnap Apollónia napja lesz.
A+ A A-

Mi okozhat krónikus köhögést?

CoughSokaknál jelentkezik akár hetekig is kitartó, krónikus köhögés, de csak kevesen fordulnak vele orvoshoz, mert a legtöbben arra fogják, hogy biztosan megfáztak.

Pedig a tartós köhögésnek több lehetsées oka is lehet – sokszor olyanok is, amikre nem is gondolnánk, és amelyeket csak egy orvos állapíthat meg teljes bizonyossággal.

A krónikus köhögés hátterében leggyakrabban asztma vagy allergia áll, amelyeket nem érdemes elhanyagolni, hiszen megfelelő kezeléssel kordában tarthatóak, és a tünetek is enyhülhetnek. Sokkal komolyabb azonban a gond, ha COPD-ről van szó. Ez egy olyan betegség, amelynek következtében a légutak és a tüdő egyes részei is gyulladásba kerülnek. Legtöbbször 45 év feletti, dohányos embereknél jelentkezik ez a probléma – olvasható a health.com cikkében.

A cikk a reklám után folytatódik

A GERD nevű betegség szintén okozhat tartós köhögést – a mozaikszó a reflux betegséget takarja, vagyis azt az állapotot, amikor az alsó nyelőcsőt záró izom nem záródik rendesen, és a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik. Ezt a betegséget viszonylag könnyű azonosítani, hiszen elviselhetetlen gyomorégés is kíséri.

A további okok között szerepelhet még a nagy fokú légszennyezettség, a légúti gyulladások és az akut hörghurut is. Kevésbé ismert mellékhatása ugyanakkor a tartós száraz köhögésnek az ACE-gátlók szedése, amelyeket az orvosok a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére írnak fel. Ha ilyen problémánk van, érdemes az orvosunkkal konzultálni, és gyógyszert váltani.

Kapcsolódó kifejezések: COPD  GERD  allergia  asztma  krónikus köhögés  reflux 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!