Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

15 szál cigaretta elszívása elég a tüdőrák kialakulásához!

15 szál cigaretta elszívása elég a tüdőrák kialakulásához!Nemrég kutatók kimutatták, hogy a tüdőrák kockázatát már 15 cigaretta elszívása is jelentősen megemelheti. A kutatás kiderítette, hogy átlagosan minden 15 cigaretta elszívása után alakul ki egy olyan mutáció a tüdő szöveteiben, amely akár daganat kialakulásához is vezethet.

Az eredmények alapján akár új generációs gyógyszerek is kifejleszthetőek lesznek, amelyek célzottan ezeket a mutációkat fogják tudni megelőzni.

A génmódosulásokat a cigarettafüstben megtalálható méreganyagok okozzák, majd idővel ezek a mutációk újabbakat generálnak

A szakértők most egy új DNS szekvenálási eljárást, az úgynevezett MPS-t (Massive Parallel Sequencing) alkalmazták arra, hogy egy tumor sejt teljes géntérképét elkészítsék, és azt találták, hogy a rákos sejt több mint 23 ezer mutációt halmozott fel.

„A mutációk, amelyeket találtunk túlnyomó többségükben olyan típusúak voltak, amelyeket a dohányfüst ’halálos-koktélja’ okozott. Ha átlagolunk, akkor kiszámítható, hogy minden 15 szál cigaretta kivált egy-egy mutációt.” – nyilatkozta Peter Campbell, a cambridge-i Wellcome Tust Sanger genetikai kutatóintézet munkatársa, a projekt vezetője az Independent című lapnak.

A cikk a reklám után folytatódik

 

A szekvenálási eljárással belenézhetnek a daganat múltjába...

Hasonló eljárást már alkalmaztak bőrrák esetében is, és ott is sikerült megállapítani, hogy a annak legfőbb okozója az ultraibolya sugárzás.

„Ezzel az új szekvenálási eljárással képesek vagyunk arra, hogy belenézzünk egy tumor múltjába, megnézzük, hogy mi váltotta azt ki, milyen behatások érték a sejtet, még sokkal az előtt, hogy a rák kialakult volna.” – mondta Mike Stratton professzor, aki szintén a Sanger Intézet munkatársa.

A kutatás összefoglalója a Nature című neves tudományos folyóiratban jelent meg nemrég.

(fotó: sxc.hu)

Kapcsolódó kifejezések: bôrrák  dohányfüst  dohányzás  génszekvenálás  tüdôrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!