Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.
A+ A A-

Asztmás roham és a menstruáció

Asztmás roham és a menstruációKülönösen a fiatal lányok körében fordul elő, hogy a menstruációs ciklusuk bizonyos időszakában gyakrabban észlelnek nehézlégzést, illetve többször kell használniuk a rohamoldó szerüket.

Nemi különbségekről régóta tudunk az asztmával kapcsolatban

A serdülőkori hormonális változások, különösen az ösztrogének és a progeszteron szintjének az emelkedése, illetve ciklikus váltakozása is hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatal nőknél nagyobb az asztma kialakulásának a veszélye. A fiúknál nagyobb inkább fiatalabb korban alakul ki a betegség.

A nőknél gyakrabban maradnak meg felnőttkorra is az asztmás tünetek, majd a menstruáció elmaradása után (menopausa) – a nemi hormonok szintjének csökkenésével együtt ismét ritkábban alakul ki asztmás megbetegedés.

A hormonális hatások az asztmás nők mintegy 40-80%-ánál vezethetnek hirtelen állapotrosszabbodáshoz, általában a menstruációt megelőzően 5-10 nappal. Mivel az asztma egy gyulladásos betegség, ezért a kutatók úgy vélik, a hormonok vagy a gyulladásos folyamatok erősítése, vagy a gyulladáscsökkentő folyamatok gyengítése révén fejtik ki hatásukat. A női nemi hormonoknak az asztmára kifejtett hatásának a jobb megismerése azért is nagyon fontos, mert az asztma gyakoribb a nők között.

Az asztmás nők állapota rosszabb, mint a férfiaké

Egy amerikai felmérés szerint az asztmás nők állapota (az asztmakontroll szintje) annak ellenére rosszabb volt, mint a férfiaké, hogy gyakrabban jártak orvosnál és nagyobb mértékben használták megelőző szereiket, a gyulladáscsökkentő hatású inhalációs szteroidokat.

A fogamzóképes korú lévő nőknek 2-3 hónapon át napi rendszerességgel kellene monitorozniuk a légzésfunkciójukat annak érdekében, hogy megtudják, milyen mértékben befolyásolja a menstruációs ciklus alakulása a légzésfunkciójukat – mondta Pat Camillo, a Minnesota Egyetem kutatója.

Erre egy egyszerű csúcsáramlásmérő is elegendő, amely Magyarországon is kapható néhány ezer forintért a gyógyászati segédeszközboltokban. Akik a csúcsáramlás (PEF vagy peak flow) jelentős csökkenését mérik a ciklus bizonyos időszakában, jobban oda kell figyelniük saját magukra, illetve a helyes gyógyszerhasználatra.

Nem tudjuk, vajon a hormonális fogamzásgátló tabletták pontosan hogyan befolyásolják az asztmás nők légzésfunkcióját

A ma használt gyógyszerek többsége ciklikus hatású, és jóval ritkábban használnak a nők állandó dózisú készítményeket. Valószínűnek tűnik azonban, hogy a hormonális fogamzásgátlók inkább csökkentik a légzésfunkciós változás, illetve ezzel párhuzamosan az asztmás roham kialakulásának a kockázatát, mert velük lényegesen csökken a szervezetet hormonterhelése.

A felmérések szerint a légzésfunkció menstruáció előtti romlásának a kivédésében kedvező szerepet játszhatnak a hosszú hatású hörgőtágítók, amelyeket ma már gyakran a megelőző hatású, gyulladáscsökkentővel, az inhalációs szteroiddal adunk az asztmásoknak. (forrás: medscape.com)

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvos
orvos-főszerkesztő

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: asztma  ciklus  csúcsáramlás  menstruáció  nemi hormon  roham 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!