Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Nemzetközi szűrőprogram tbc ellen

Nemzetközi szűrőprogram tbc ellenAz emberek többsége szerint a tuberkulózis a múlt betegsége, a statisztikák azonban mást mutatnak. A TBC még mindig jelentős globális egészségügyi probléma. A New England Journal of Medicine legfrissebb számában két cikk is a tébécével foglalkozik, az egyik egy nemzetközi szűrőprogramot, a másik egy ígéretes gyógyszert mutat be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évi csaknem 9 millió új megbetegedés és talán 1,5 millió TBC miatti haláleset fordul elő világszerte. Az amerikai Járványügyi és Betegségellenőrzési Központ (CDC) 13293 új megbetegedést regisztrált az Egyesült Államokban 2007-ben.

Az új szűrőprogram az Államokban bevándorlókat és a menekülteket célozná, ami azért fontos, mert az újonnan diagnosztizált esetek jelentős része külföldön született betegeket érint, magyarázta John A. Painter, a közlemény szerzője, a CDC migrációs és menekültügyi csoport vezetője. A bevándolról és menekültek körében 9,8-szer gyakoribb a tuberkulózis, mint az USA-ban születetteknél (százezerből 20,6 eset a 2,1 esettel szemben). A 2007-es új esetek csaknem 58 százalékát a külföldön születettek csoportjában regisztrálták.

A tbc szűrés nem mindig egyszerű

A fertőzöttek nem mindig mutatják az aktív betegség tüneteit, mivel a baktérium akár évekig is nyugvó állapotban maradhat. A fertőzöttek tíz százalékánál fog élete során kialakulni az aktív betegség. Az egyik bevett módszer a köpetből készített kenet, melyet mikroszkóp alatt kell vizsgálni, ez azonban nem eléggé érzékeny metódus. Az új módszer lényege, hogy a mintát hat-nyolc héten át tenyésztik, és így még a kis mértékű fertőzést is fel tudják ismerni. Painterék azokra az országokra koncentrálnak, ahol sok tuberkulózisos beteg van, ilyen például Vietnám, a Fülöp-szigetek és Kína.

A felismerést kezelés követi, és a másik közlemény olyan új gyógyszer tesztelési eredményei mutatja be, mellyel a betegség egy erősen virulens formája, az úgynevezett multidrog rezisztens TBC is kezelhető lehet. Nem ez, hanem az úgynevezett  kiterjedten gyógyszer rezisztens változat a betegség legveszélyesebb típusa. Az egész világon aggodalmat váltott ki, mikor 2007-ben egy atlantai ügyvédről azt hitték, hogy ezzel a fertőzéssel utazott Európába nászútra, ám később a félelmek alaptalannak bizonyultak.

Az új gyógyszer – melyet belga felfedezői TMC207-nek neveztek el – egyedi módon támadja a kórokozót, fejtette ki Dr. David F. McNeeley, a gyártó cég klinikai fejlesztésekért felelős vezetője. A jelenleg rendelkezésre álló szerek mind-mind más módon hatnak: egyesek a fehérje szintézisét befolyásolják, mások a DNS osztódását gátolják, némelyek pedig a sejtfal képződését zavarják. Az új szer gátolja az ATP-szintáz aktivitását. Az enzim az energia-anyagcsere kulcsszereplője, és a gyógyszer kizárólag a baktériumban fejti ki hatását, más sejteket nem károsít. A cikk egy 47 beteg bevonásával zajlott vizsgálat eredményeit írja le. A multidrog rezisztens tbc-s betegek egyik fele a szokásos gyógyszerkombináció mellé az új szert kapta, míg a többiek a hagyományos kezelés mellé hatóanyag nélküli placebót szedtek. Nyolc hét elteltével a TMC207-et kapók 48 százalékában már nem lehetett baktériumot kimutatni, míg a másik csoportban mindössze a betegek 9 százaléka vált kórokozómentessé. A következő lépés 150 beteg és hat hónapos kezelés.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: tbc  tuberkulózis 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!