Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Dohányzásmentes Világnap - május 31.

Dohányzásmentes Világnap - május 31.A dohányzás abbahagyása az egyik legfontosabb lépés, amelyet megtehet egy dohányos annak érdekében, hogy megőrizze, vagy visszanyerje az egészségét. Összeállítás a dohányzás ártalmairól.

Napi néhány szál cigaretta is veszélyes!

Nap 1-4 szál cigaretta megháromszorozza a halálos szívbetegség kialakulásának esélyét - tették közzé norvég kutatók. Állításuk szerint a kockázat magasabb nők esetében, és még a "könnyű" dohányosok is ugyanazokkal a veszélyekkel néznek szembe, mint szorgalmasan füstölő társaik - ideértve a rákos megbetegedéseket is.

Az orvoscsoport 43.000 férfi és nő halálozási rátáját kísérte figyelemmel, a 70-es évektől egészen 2002-ig. A nemdohányzókkal történő összehasonlításban azok, akik legfeljebb 4 szálat szívtak el naponta, közel háromszoros kockázattal váltak esélyessé halálos szívkoszorúér-betegségre vagy szívinfarktusra. Azok a nők, akik naponta szintén maximum négy alkalommal gyújtottak rá, ötször gyakrabban betegedtek és haltak meg tüdőrákban a nemdohányzó hölgyekhez képest. Férfiaknál ez az arány háromszor akkora volt.

Az alkalmi dohányosokat is fenyegetik érrendszeri megbetegedések

A georgiai egyetem tudósai 18 egészséges kollégiumi diákot teszteltek. A csoport fele nemdohányzókból állt. A másik fele legfeljebb heti egy csomag cigarettát szívott, és a vizsgálatot megelőzően két napon keresztül nem gyújtott rá. Ultrahangos készülékkel vizsgálták náluk az artériás véráramlás sajátosságait. Úgy találták, hogy az alkalmi dohányosok artériái 36 százalékkal kevésbé reagáltak a véráramlás változásaira, és ez a szám további 24 százalékkal nőtt két szál cigaretta elszívását követően. A kutatók következtetése: már az esetenkénti dohányzás is érrendszeri zavarokhoz vezethet, és hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

Passzív dohányzás

A passzív dohányzás éppúgy egészségügyi problémákat okozhat, mint az aktív. Tüdőrák, emphysema, bronchitis vagy asztma: ezekre számíthat az is, aki nemdohányzó létére  kénytelen mások cigarettájának füstjét beszívni. A WHO által működtetett Nemzetközi Rákkutató Intézet 2002-ben publikálta, hogy a passzív dohányosok ugyanazon karcinogének (rákkeltők) által veszélyeztetettek, mint az aktívak, sőt egyes anyagok az ő szervezetüket fokozott koncentrációban érik.

Dohányzástilalom az Egyesült Államokban

1973-ban Arizona volt az első állam Amerikában, ahol megtiltották a nyilvános helyen történő dohányzást. Példáját Kalifornia követte azzal, hogy 1994-ben először a munkahelyeken, majd 1998-ban minden zárt helyen megtiltotta a füstölést. 2002-ben Florida, 2003-ban New York, 2005-ben Washington Állam is csatlakozott. 2004-ben Írország Európában elsőként vezette be a dohányzási tilalmat a munkahelyeken, a kontinens más országai az utóbbi években hasonlóan cselekedtek.

Pennsylvania egyetemei betiltották a dohányzás

Pennsylvania betiltotta az állam tulajdonában álló egyetemeken történő dohányzást - a campus területén belül, és még annak közelében is. Bár a hallgatók körében nem nyert egyöntetű támogatást az intézkedés - szinte azonnal mozgalom indult a szabályozás azonnali eltörlésére -, az Amerikai Tüdőgyógyász Társaság közlése szerint az államban több, mint 130 főiskola és egyetem társult a kezdeményezéshez.

A dohányzási ráta 20 százalék alá esett az Egyesült Államokban

A CDC közlése szerint az USA felnőtt lakosságának (kb. 43 millió ember) 19,8 százaléka dohányzott 2007-ben, szemben a 2006-ban mért 20,8 százalékkal. A kedvező változás ellenére úgy vélik, hogy túlzott elvárás a dohányzási arány 12 százalék alá szorítása 2010-re. 

A dohánygyárak a mentolszint manipulálásával csábítják a fiatal dohányzókat

Harvardi tudósok állítják, hogy a dohányipar a mentolszint manipulációjával igyekszik a fiatal dohányzókban a dohányzás iránti függőséget elmélyíteni: ezzel biztosítják, hogy azok majd felnőttként se hagyjanak fel káros szokásukkal. A kutatók azzal vádolják a dohánygyárakat, hogy azok kezdetben kevesebb mentolt kevernek a dohányba, a későbbiekben pedig - amikor már kialakult a mentol utáni vágy -, emelik a mentol mennyiségét. A tanulmány arról is szól, hogy a mentol igen közkedvelt az afro-amerikai diákok körében, ezek a fiatalok nagyobb arányban dohányoznak mint etnikumuk idősebbjei.

Amikor egy tinédzser dohányzó észreveszi, hogy függő, már túl késő...

A tizenéves dohányzók gyakran próbálnak meg leszokni, és komolyan hiszik, hogy sikerrel jár erőfeszítésük. A montreáli egyetem kutatói 319, 12 - 13 éves diákot vontak be a felmérésbe, akik "éppen csak elkezdtek dohányozni". Három hónap elteltével a szakemberek kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel, melyben szokásaikról faggatták az alanyokat. A fiatalok több mint 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy megkísérelte a leszokást, de csupán 19 százaléknak sikerült egy éves, vagy annál hosszabb időszakot füstmentesen eltölteni. Az eredmények szerint másfél hónapnyi dohányzás után a megkérdezettek könnyen és sikeresen voltak képesek felhagyni a dohányzással, azonban a 21. hónap után már kétkedtek leszokási képességükben, kitartásukban. 32 hónap elteltével már komoly nehézségekbe ütköztek a leszokást illetően.

A dohányzás és a szennyezett, zárt-téri levegő 80 millió kínai életét követelheti az elkövetkező mintegy 30 évben

Több mint 80 millió kínai halhat meg a következő 25 év során a dohányzás és a különböző folyékony szervesanyag valamint a szén elégetése során képződött, zárt-térben belélegzett, szennyezett levegő  miatt - tették közzé a Harvard Egyetem kutatói. Amennyiben ez a folyamat folytatódik, 2033-ra 65 milliónyian vesztik életüket krónikus, obstruktív tüdőbetegség, (COPD), és 18 milliónyian tüdőrák miatt. Jelenleg a kínai férfiak fele dohányzik és a nők egyre nagyobb része veszi fel ezt a káros szokást. Az otthonok 70 százaléka fűt és főz szervesolaj-félékkel, fával, szénnel.

A WHO a dohányzás ellen küzd Ázsiában is

700 millió ázsiai - többségükben férfi - nem állja meg, hogy egy napig ne nyúljon cigaretta után, pedig ez minden esztendőben mintegy 2,3 millió életbe kerül, vagyis a világ dohányzás-okozta hálozási eseteinek felét követeli. Ráadásul, a dohányzással összefüggő halálozási ráta meredeken emelkedik. A WHO sürgeti, hogy minél előbb törvényi szabályozás szülessen a dohányzás nyilvános helyeken (irodákban, éttermekben, bárokban) történő betiltása érdekében. A tiltó rendelkezések kidolgozása folyamatban van.

A nikotintartalmú rágógumi segít a terheseknek, hogy kevesebbet dohányozzanak

Cheryl Oncken és kollégái (University of Connecticut School of Medicine) 200 olyan nőn végeztek vizsgálatot, akik terhességüket megelőzően átlagosan napi 18 szál cigaretták szívtak el, és 10 szálat a tanulmány megkezdése előtti héten. A vizsgálat során az alanyok napi szükséglete - nikotintartalmú rágógumi mellett -  5-6 szálra csökkent. A szakemberek arról is beszámoltak, hogy a nikotinos rágót használó édesanyák újszülöttei nem szorultak intenzív osztályi kezelésre és a kórházban töltött idő is rövidebb volt esetükben.

Elektromos cigaretta: a WHO szerint nem legális alternatíva a nikotin helyettesítésére

Az elektromos cigarettáról, mint a nikotint kiváltó terápiás eszközről eddig nem született bizonyító értékű publikáció.
A Kínában, 2004-ben kifejlesztett cigarettát a hatalmas ázsiai országon kívül a  világ számos egyéb területén is forgalomba hozták - így Brazíliában, Kanadában, Finnországban, Izraelben, Libanonban, Hollandiában, Svédországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban is. Az eszközt promotálók azzal igyekeznek a vásárlókat meggyőzni, hogy a termék megtöri a nikotinfüggőséget, sőt egyesek közülük azt állítják: a WHO az elektromos cigarettát éppenúgy elismeri, mint a nikotinos rágógumit vagy a nikotintapaszt.

A WHO hangsúlyozza, hogy a termékkel kapcsolatban nem áll rendelkezésre semmilyen, annak hatásosságát tudományosan is alátámasztó bizonyíték. Ezzel kapcsolatban nem végeztek sem klinikai vizsgálatokat, sem toxikológiai elemzéseket.

Szokjunk le a dohányzásról!

Mindegy, hány évesek vagyunk, a dohányzásról való leszokással minden életkorban sokat tehetünk egészségünkért. Az utóbbi években több új, leszokást segítő gyógyszert is kifejlesztettek. Az orvosok szerint ezek, és az alkalmazott viselkedés-terápia együttesen nyújthatnak hathatós támogatást a dohányzással szemben. A viselkedés-terápia általában orvosi tanácsadással kezdődik, de csoport-terápia vagy valamely önkéntes civilszervezet közreműködése is rendkívül előremozdító lehet.

A gyógyszeres beavatkozás tekintetében számos hatóanyag áll rendelkezésre: a varenicline-t a tanulmányok szerint kiváló eredménnyel alkalmazták. Az alternatív szerek (rágógumik, nikotintapaszok) legtöbbször bupropion-t tartalmaznak. Az említett anyagok káros mellékhatásai mellett érdemes borsos árukat is megemlíteni. Kizárólag orvosi felügyelet mellett szedhetők.

Dohányzásmentes Világnap: egy jó alkalom, hogy egy napra letegye a cigarettát

A füstmentes élet előnyeit már 5 perccel az utolsó elszívott szál után érezhetjük.

5 perc múlva: a szív oxigénnel való ellátottsága nő
20 perc múlva: a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.
24 óra múlva: a szívinfarktus veszélye csökken, a szervezet fizikai terhelhetősége nő.
48 óra múlva: az íz és a szagérzékelés jelentősen javul,a lehelet dohányfüstszaga megszűnik.
3 hónap múlva: az agyvérzés veszélye csökken, a köhögés csökken.
9 hónap múlva: egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét.
1 év múlva: a szívinfarktus és a gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest a felére csökken.
5 év múlva: a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák valószínűsége a felére csökken.
10 év múlva: a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint a nemdohányzók esetén.
15 év múlva: a szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

Kapcsolódó kifejezések: Dohányzásmentes Világnap  dohányzás  leszokás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!