Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Napfénnyel a TBC ellen

Napfénnyel a TBC ellenAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint folyamatos szellőztetéssel és több napfénnyel csökkenteni lehetne a tuberkulózis fertőzések kialakulásának valószínűségét a kórházakban és a börtönökben.

Mario Pavilion, a WHO tuberkulózis elleni részlegének igazgatója szerint, mivel a tuberkulózis baktériuma a levegőben tenyészik, már némi szellőztetéssel is csökkenteni lehetne a fertőzések kialakulásának lehetőségét.

A tuberkolózis 2007-ben 1,8 millió halálos áldozatot követelt világszerte

Ezek közül 1,3 millió HIV-negatív, és 456 ezer HIV-pozitív beteg volt. Az AIDS betegséggel együtt járó immungyengeség miatt a HIV-pozitív betegeknek közel 20-szor nagyobb az esélyük, hogy elkapják a tuberkulózist, mint a HIV-negatívaknak.

A szakértők szerint a HIV betegeknek mindenképpen rendszeres tuberkulózis szűrésen kéne részt venniük, és olyan gyógyszereket kéne kapniuk, amelyekkel csökkenthetnék a betegség kialakulásának valószínűségét.

A világ lakosságának közel harmada hordozza a tuberkulózis baktériumot, de a kórokozó mindaddig nem okoz problémát, amíg az immunrendszer megfelelően működik. Immunhiányos betegségeknél azonban sajnos gyakran kialakul a tuberkulózis.

Vannak rezisztens baktériumok

Bár az antibiotikumok általában hatásosak a betegséggel szemben, vannak olyan baktériumtörzsek, amelyek rezisztensek az antibiotikumokra. A többszörösen gyógyszer rezisztens tuberkulózis (XDR-TB) a mai gyógyszerekkel gyakorlatilag gyógyíthatatlan.

A gyakori szellőztetésen kívül a napfény is segíthet a tuberkulózis elleni harcban, az ultraibolya fény ugyanis képes elpusztítani a kórokozókat.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szeretnék, ha 2015-re jobb szellőztető rendszereket, valamint több természetes fényt áteresztő ablakokat szerelnének fel a kórházakba és börtönökbe. Ezen kívül folyamatos szűréssel és újabb antibiotikumok kifejlesztésével kívánják felvenni a harcot a betegséggel.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: tbc  tuberkulózis 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!