Ma Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.
A+ A A-

A TBC Magyarországon és a világon - TBC Világnap 2009

A TBC Magyarországon és a világon - TBC Világnap 2009Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai szerint 1950-ben még több mint 45.000 új megbetegedésről számoltak be a tüdőbeteg-gondozók hazánkban, 2007-ben már csak 1752 új esetről.

Míg akkor 490 új megbetegedés esett 100.000 lakosra, addig 2007-ben már csak 17,4.

Az ország egyes részein még mindig magas az új megbetegedések aránya. A legtöbb új esetet Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből, és Budapestről jelentették, ahol több mint 25 új eset jutott 100.000 lakosra, míg az éllovas Veszprém megyében mindössze 5,5 új TBC-s beteget jelentettek 100.000 lakosra vonatkozóan.

A kötelező tüdőszűrést azokban a megyékben, régiókban rendelik el, ahol az incidencia (az új esetek aránya) meghaladja a 25 százezreléket, vagy egyes területeken kiugróan magas az új megbetegedések aránya. A kötelező tüdőszűrés ingyenesen, orvosi beutaló nélkül vehető igénybe a 30 éven felüliek számára. Az ennél fiatalabbak csak indokolt esetben, orvosi beutalóval mehetnek tüdőszűrésre.

Azokon a területeken, ahol az alacsony incidencia miatt nem kötelező a tüdőszűrés, ott a 40 év felettiek ingyenesen, beutaló nélkül vehetik azt igénybe, az ennél fiatalabbak pedig indokolt esetben orvosi beutalóval jelentkezhetnek tüdőszűrésre.

DiabFórum magazin

10 tény a tuberkulózisról

  1. A tuberkulózis (TBC) egy cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség. Ha nem kezeljük, akkor minden aktív, azaz fertőzőképes TBC-s beteg évente 10-15 másik embert fertőzhet meg.
  2. Több mint 2 milliárd embert, azaz a Föld teljes népességének a harmadát fertőzte meg a TBC kórokozója. Minden tizedik fertőzött személynél ki is alakulnak a betegség tünetei az élete során. A HIV-fertőzöttek körében lényegesen gyakrabban fordul elő TBC-s megbetegedés.
  3. 2007-ben naponta 4800-an, azaz egy év alatt összesen 1,77 millióan haltak meg TBC miatt a Földön, köztük 456.000 HIV-fertőzött volt. A betegség leginkább a fiatal felnőtteket fenyegeti.  A legtöbb áldozatot a fejlődő országokban szedi a TBC. A TBC miatti halálesetek több mint a fele Ázsiában fordul elő.
  4. A TBC a HIV-fertőzöttek vezető haláloka, akiknek legyengült az immunrendszere.
  5. 9,27 millió új TBC-s megbetegedést jelentettek 2007-ben a világon, amelynek a 80%-a 22 országban fordult elő. Az egy főre eső új TBC-s megbetegedések szám esik ugyan, de a csökkenés mértéke nagyon lassú, lassabb, mint 1%.
  6. A TBC egy világjárvány. A 15 legnagyobb incidenciájú (új megbetegedések aránya) ország közül 13 Afrikában van, míg az összes új megbetegedés több mint a felét 6 ázsiai ország adja (Banglades, Kína, India, Indonézia, Pakisztán és a Fülöp-szigetek).
  7. A hagyományos gátlószerekre nem reagáló, ún. multidrog-rezisztens (MDR) TBC baktériumok gyakorlatilag minden országban megjelentek a WHO felmérései szerint.
  8. A becslések szerint 2007-ben mintegy 511.000 MDR-eset fordult elő világszerte, és ezeknek több mint a felét (56%) három ország (Kína, India és Oroszország) adta. Megjelentek olyan extrém rezisztens TBC-baktériumtörzsek is (XDR-TBC), amelyek már a második vonalbeli antibiotikumokkal szemben is ellenállóak. Az ilyen különlegesen rezisztens törzsek már több mint 50 országban megjelentek, és az általuk okozott fertőzéseket rendkívül nehéz eredményesen kezelni.
  9. A WHO „Állítsuk meg a TBC-t!” (Stop TB) stratégiájának a célkitűzése szerint 2015-re a felére kellene csökkenteni a TBC okozta halálozást 1990-hez képest, és vissza kellene fordítani az új megbetegedések magas szintjét. A stratégia kiemeli a megfelelően működő egészségügyi rendszer és az alapellátás fontosságát.
  10. A célok eléréséhez, azaz a TBC-halálozás 50%-os csökkentéséhez, 10 év alatt összesen 67 milliárd amerikai dollárra van szükség, amely 2005-höz képest háromszoros költségnövekedést jelent. A kampány támogatására már sok pénz érkezett, de a 10 éves költségvetésből még 40 milliárd dollár hiányzik.
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: gümőkór  tbc  tuberkulózis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!