Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Kelemen és Klementina napja van. Holnap Emma napja lesz.
A+ A A-

COPD: a férfiaknál gyakrabban halálos

COPD: a férfiaknál gyakrabban halálosEgy, az ázsiai/csendes-óceáni régióban végzett felmérés szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő férfiak gyakrabban kerülnek kórházba, illetve halnak bele betegségükbe, mint a COPD-vel küzdő nők.

A COPD egy progresszív tüdőbaj, ami jelentősen megnehezíti a légzést. A COPD leggyakoribb tünetei a köhögés, váladékképződés, nehézlégzés, légszomj és a mellkas feszülése. A COPD leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, azonban légszennyeződés és más káros anyagok is okozhatják.

"Sajnos az ázsiai/csendes-óceáni régióban egyre gyakoribb a krónikus obstruktív tüdőbaj, ez pedig főleg a dohányzásnak és a nagymértékű légszennyezettségnek köszönhető" - nyilatkozta Dr. Wan C. Tan, a kanadai Szent Pál Kórház munkatársa.

Hogy jobban megértsék a betegség terjedését Dr. Tan és kollegái megvizsgálták az ebben a régióban élők egészségügyi adatait az 1991-2004-es időszakból.

Adataik szerint 2003-ban a COPD-ben elhunytak halálozási aránya férfiak esetében 10000 betegnél 6.4 százalék és 9.2 százalék között mozgott, míg nőknél csupán 2.1 és 3.5 százalék volt.

"Az ázsiai/csendes-óceáni régióban egyre nagyobb számban előforduló COPD esetek miatt úgy gondoljuk, nagyobb hangsúlyt kéne fektetni a betegség megelőzésére, és a betegek tájékoztatására - nyilatkozta Dr. Tan - A legfontosabb a dohányzásellenes programok támogatása és a légszennyezés csökkentése lenne."

A COPD tünetei
  • Köhögés, sípoló légzés, az erőltetett kilégzés hossza megnő
  • Bő köpetürítés, főleg a reggeli órákban
  • A fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés akár az első tünet is lehet a dominálóan tüdőtágulással járó (emfizémás) típusban
  • Súlyos emfizémában hordó alakú mellkas, alsó bordaközök behúzódása belégzésben közben, kilégzésben az ajkak csücsörítése
  • Súlyos stádiumban kellemetlen mellkasi érzések, feszülés a légzőizmok túlterhelése miatt (gyakran szívkoszorúér-betegségre gondolnak ilyenkor a betegek és az orvosok is)
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: COPD  férfiak  tüdôbaj 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!