Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Angelika napja van. Holnap Károly és Karola napja lesz.
A+ A A-

Gyermekkori orrfolyás, felnőttkorban asztma

Gyermekkori orrfolyás, felnőttkorban asztmaHárom tudományos közlemény szerint a krónikus orrfolyás, a csecsemőkori paracetamol szedés, valamint a gyermekkori zihálás összefüggésben állnak a felnőttkori asztma kialakulásával.

Az életük első évében recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót, paracetamolt szedő csecsemők 50 százalékkal nagyobb eséllyel mutatják 6-7 éves korukra az asztma tüneteit, derül ki az egyik cikkből. 31 országban, több mint 200 ezer gyermek adataira alapozva a vizsgálat kimutatta, hogy a gyógyszert a megelőző évben szedő kisgyermekek is nagyobb veszélyben vannak asztma szempontból, és a gyakorisággal egyre nő a rizikó. Az ekcéma és a rinokonjunktivitisz – az allergiás szemgyulladás – aránya szintén nőtt, derítette ki a vizsgálat, mely az új-zélandi Orvosi Kutató Intézetben zajlott Richard Beasley vezetésével. Az eredmények a brit The Lancet című folyóiratban jelentek meg. Beasley és munkatársai hangsúlyozták, hogy az eredmények nem jelentik azt, hogy a szülők nem adhatják tovább a gyógyszert. „Gyermekkorban láz- és fájdalomcsillapításra továbbra is a paracetamolt ajánljuk” – mondták el. „Korlátozni kell azonban a szedését a magas (38,5 Celsius-fok feletti) lázzal járó állapotokra.”

A másik, szintén a The Lancetben napvilágot látott vizsgálat szerint a felnőttkori asztma kialakulása 20-44 éves kor között szoros összefüggést mutatott a náthával – gyulladás miatti orrfolyás – és az allergiával egyaránt. Az Európai Közösség Egészségügyi Felmérésének adatai alapján a francia Nemzeti Egészségügyi Orvosi Kutató Intézet kutatói négy csoportra osztották a vizsgálati személyeket: náthások, allergiások, mindkettőben, vagy egyikben sem szenvedők. Az utánkövetés csaknem kilenc évig tartott. Az egyik betegségben sem szenvedők csoportjának tagjai közül mindössze egy százalék lett asztmás, míg az allergiás csoportban csaknem kétszer annyi asztmát diagnosztizáltak. Az idült orrfolyásos felnőttek több mint három százaléka kapta meg az asztmát, és a náthával és allergiával egyaránt küszködő betegeknél ez a szám csaknem elérte a négy százalékot.

A különszámban megjelent harmadik vizsgálat a tucsoni Arizonai Egyetemen zajlott Debra Stern vezetésével. Sternék bebizonyították, hogy egyértelmű kapcsolat van a fiatal felnőttkori idült asztma, valamint a súlyos gyermekkori betegségek között. 850 csecsemő 20 éves utánkövetése támasztja alá, hogy például a hat évesen ziháló gyermek körében hétszer gyakoribb később az asztma előfordulása. A serdülőkorban is zihálással küszködőknél a rizikó már tizennégyszeres. „Ezek az eredmények rámutatnak a fiatalkori obstruktív tüdőbetegségekre hajlamos rizikócsoportokra” – emelte ki Susanne Lau, a berlini Charite Orvostudományi Egyetem kutatója. „Nem tudni még, hogy az iskoláskor előtt megkezdett kezelés befolyásolja-e a betegség lefolyását.”

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Kapcsolódó fórumtémaAsztma
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: asztma 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!