Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lajos és Patrícia napja van. Holnap Izsó napja lesz.
A+ A A-

Oroszország és a tuberkulózis

Oroszország és a tuberkulózisMihail Grisankov biztonsági tanácsos szerint a tuberkulózis (tbc) komoly veszélyt jelent Oroszország biztonságára valamint humán erőforrásaira. Grisankov állítása szerint az orosz kormány 26 milliárd orosz rubelt különített el az ország 2007-2011-es tuberkulózis programja számára.

Grisankov szerint az olyan fertőző betegségek, mint az HIV és a TBC komolyan veszélyeztetik Oroszországot, hiszen elsősorban a középkorúakat érintik, akik az elsődleges munkaerőforrást jelentik. Az ilyen betegségek gyógyítása ráadásuk rengeteg pénzbe is kerül: a gyógyszer rezisztens TBC kezelése egy betegnek fél évre 2500 rubelbe (20000 forint) kerül. Ez évente mintegy 1.5 millió rubelbe (12 millió forint) kerül az orosz kormánynak.

Grisankov szerint a megoldást a szűrő- és megelőző programok szélesebb körű alkalmazása jelentené. A legtöbb orosz TBC beteg a szegényebb néprétegekből kerül ki (alkoholisták, hajléktalanok, munkanélküliek és bevándorlók).

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Oroszországban él a világ TBC betegeinek 35 százaléka. Ezzel Oroszország a tizenegyedik, a TBC által leginkább sújtott országok listáján.

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: tb  tbc  tuberkulózis 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!