Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

A multirezisztens tbc kezelésének akadályai

A multirezisztens tbc kezelésének akadályaiVilágszerte 20 TBC-s betegből 1 olyan fertőzésben szenved, amely ellenáll a gyógyszeres kezelésnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a tuberkulózis multirezisztens baktériumának visszaszorítása érdekében széleskörű kutatásokra van szükség.

Az MDR-TB (multirezisztens tuberkulózis) hatékonyan kezelhető bizonyos másodlagos gyógyszerek segítségével, ezek azonban drágábbak és a betegek szervezete rosszabbul tolerálja őket, mint az elsődlegesen választandó készítményeket.

A WHO emiatt komoly lépésekre szánta el magát az MDR-TB kezelés rutin tuberkulózis ellenőrzésbe való beépítésére, célul kitűzve 1,6 millió multirezisztens beteg kezelését 2015-ig. A célkitűzés úgy tűnik nem elérhetetlen, hiszen korábbi kísérleti projektek során 59-83%-os sikerességgel kezelték a gyógyszereknek ellenálló baktériummal fetőzött betegek kezelését.

Frank Cobelens (a KNVC Tuberkolózis Alapítvány tagja) és kollégái kiemelték, hogy igény lenne a témában végzendő kutatásokra. A szakemberek a megfelelő multirezisztens TBC kezelés széles körű elterjesztésének legfőbb akadályai között említették a következőket: új és fejlettebb eszközökre lenne szükség, hogy megállapítható legyen, a beteg MDR-TB-ben szenved-e; klinikai próbavizsgálatok kellenek a másodlagos gyógyszerekkel való kezelés rövidebbé és egyszerűbbé tételére; valamint meg kell értenünk a gyógyszerekkel szembeni ellenállás földrajzi összetevőit. Cobelans szerint itt az ideje a gyors cselekvésnek, hiszen a gyógyszereknek ellenálló TBC egyre több helyen üti fel a fejét a Földön.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: MDR-TB  tuberkulózis 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!