Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Már itthon is fertőz a gyógyíthatatlan tbc

Már itthon is fertőz a gyógyíthatatlan tbcEllenáll a most használt antibiotikumoknak - Már 3 olyan beteget regisztráltak Magyarországon, akik a tbc gyógyíthatatlan fajtájától betegedtek meg. Az egészségügyi világszervezet 1 hónapja figyelmeztette Európát, hogy a tuberkolózis olyan fajtája közeledik a kontinens felé, amely minden antibiotikumnak, és kezelési módnak ellenáll.

Magyarországra a baktériumot elsősorban Ukrajna és Románia felől hurcolják be. A magyar orvosok szerint még nincs járvány, de szigorítani kellene a bevándorlási szabályokat.

Magyarországon már 3 embernél azonosították a gyógyíthatatlan tbc-fajtát. Több mint 70 beteg pedig olyan tuberkolózisban szenved, amelyből hamar kialakulhat a gyógyíthatatlan változat. Az, amelyik ellen egyetlen létező gyógyszer sem hatásos.

Nincs gyógyszer ellene, próbálkozunk, mindenféle terápiával, gyógymóddal, de nem hatékonyak. Gyakorlatilag halálos - mondta Dr. Strausz János, az Országos Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A betegséget elsősorban az kaphatja el, akinek gyenge az immunrendszere, gyógyszert szed, vagy van valamilyen más betegsége. Például cukorbeteg. Az új tbc baktérium Dél-Afrikából indult. Magyarországra elsősorban Romániából és Ukrajnából hurcolhatják be. Ezekben az országokban 7-szer gyakoribb a tbc, mint Magyarországon.


Sokkal nagyobb a rizikó, hogy azok az emberek, akik átjönnek, dolgozni szeretnének, legálisan, behozzák ezt a betegséget?

Január óta, ha valaki letelepedési vagy munkavállalási engedélyt kér Magyarországra, már nem kell hivatalosan igazolnia, hogy nincs fertőző betegsége. Így azt sem ellenőrzi senki, hogy a külföldi bevándorló nem tbc-e. A tüdőgyógyászok szerint a szabályozáson változtatni kell, hogy az ország biztosan elkerülje a járványt.

Tájékoztatást az igazságügyi minisztériumból. Azt írták, az idegenrendészeti törvény alapján a külföldiek egészségügyi ellenőrzése nem kötelező. Egészségügyi vizsgálaton akkor kell átesnie a külföldieknek, ha Magyarországon munkát akarnak vállalni. De hogy pontosan mit is jelent az egészségügyi vizsgálat, arra nem tértek ki. Részletesebb választ későbbre ígértek.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: antibiotikum  pulmonológia  tbc  tuberkolózis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!