Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Asztmás a gyermekem - asztmakezelés hormon nélkül

Asztmás a gyermekem - asztmakezelés hormon nélkülKevés dolog lehet ijesztőbb egy szülő számára, mint amikor azt kell átélnie, hogy a gyermeke "mindjárt megfullad". Az egész kis testet görcsbe rántó, rohamszerû, kínzó köhögés, a ziháló, sípoló nehézlégzés joggal ijeszti meg a gyermeket és környezetét is.

Szerencsére ma már nemcsak a hírtelen fellépő asztmás rohamok ellen van segítség, hanem olyan megelőző terápia is rendelkezésünkre áll, amely a betegek, az asztmás gyermekek életminőségét is hatékonyan javítja, felszabadultabbá téve ezzel az egész család életét.  Ma a Földön legalább 150 millió asztmás él és számuk az egész világon minden korcsoportban folyamatosan növekszik. Közülük nagyon sok a gyerek, hiszen ez a súlyos betegség náluk kétszer olyan sûrûn fordul elő, mint a felnőtteknél. Az esetek felében már 5 éves kor előtt jelentkezik - nagyobb számban érintve a kisfiúkat, mint a kislányokat.

Az örökölhető kór igazi oka ismeretlen. Az első tünetek egyéni érzékenység, genetikai és környezeti tényezők komplex "összjátékaként" jelennek meg. Az asztma tulajdonképpen a légutak nyálkahártyájának krónikus gyulladása. Ez a hörgők időszakos szûkületével jár, ami a riasztó tüneteket okozza. A rohamot a legkisebb fizikai megterhelés is kiválthatja, ezért az asztmás gyermek nem tornázhat, nem biciklizhet, nem úszhat, nem labdázhat, sőt gyakran még a lépcsőn is alig tud felmenni. Rohamot idézhetnek elő a vírusfertőzések, a levegőben keringő pollenek " aminek éppen indul a szezonja ", vagy a kutya, macska szőre is. Az asztmás gyermek nem csak fizikailag szenved, hanem lelkileg is, hiszen rengeteg minden kimarad az életéből. A szülőknek azonban nem szabad ebbe belenyugodnia, hiszen az asztma a mai ismereteink szerint, ha nem is gyógyítható, igen jól karbantartható. Ha felkeresnek egy gyermek-tüdőgyógyászt, aki pontosan meghatározza, hogy a gyermek a betegség milyen formájában szenved, olyan korszerû és hatékony terápiák állnak rendelkezésre a kezeléshez, hogy segítségükkel a gyermek akár teljes életet is élhet.

Az asztma kezelése egyrészt az azonnali hörgőtágítást jelenti, akkor amikor a betegnek éppen asztmás rohama van, másrészt a gyulladás folyamatos visszaszorítását a tünetmentes időszakokban - mondja Dr. Bánfi Andrea gyermek-tüdőgyógyász a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet adjunktusa. - Amikor gyors hörgőtágító hatást kell elérni, akkor feltétlenül a belégzéssel bejuttatható hörgőtágító készítményeket kell alkalmazni.

A krónikus nyálkahártyagyulladás megelőzésére eddig főként inhalációs szteroidokat alkalmaztak. A gyerekek azonban sokszor nehezen vehetők rá az inhalációs készítmények, készülékek használatára. A 2-3 éves piciknél pedig kifejezetten gondot okoz a befúvó spray alkalmazása. Ráadásul a szülők gyakran féltik gyermeküket a hormontartalmú gyógyszerektől. Mindezen egyszerre segít egy újfajta tabletta, amely hormonmentes, mégis kontroll alatt tudja tartani a légutak, ezen belül a kishörgők krónikus gyulladását, ami végső soron az asztmás rohamot előidézi. A 2 éves kortól adható tablettát, amelyet naponta csak egyszer kell bevenni, kellemes íze miatt a gyerekek is gond nélkül lenyelik. Ez a szer azoknál, akiknek enyhébb asztmájuk van, akár egymagában is meghozhatja a kívánt hatást.

De olyankor is érdemes bevonni a terápiába, amikor a gyermek az asztma középsúlyos vagy súlyos válfajában szenved. Ilyenkor ugyan semmiképpen nem hagyható el a helyileg ható, inhalációs hormontartalmú szteroid készítmény, adagja azonban a tablettával történő kombináció miatt általában csökkenthető. A tabletta további előnye, hogy szedése a fizikai terhelés által kiváltott hörgőgörcsöt is megelőzheti. Így idővel elérhető, hogy a gyermek éppúgy tornázzon, fusson, kiránduljon, és éppolyan örömteli életet éljen, mint egészséges társai.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: asztma  gyermekkori asztma 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!