Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

Harc a tüdőgyulladás ellen

Tüdőgyulladás Világnap, 2015. november 12.

A tüdőgyulladás egy nehezen kezelhető, súlyos, életveszélyes betegség, amely világszerte a legtöbb halálesetet okozza a gyermekek körében, de az idősebb korosztály is fokozott fertőzésveszélynek van kitéve. A fertőzések megelőzésével azonban akár egy kisváros teljes lakosságát is megmenthetjük évente Magyarországon.

A mai napon a tüdőgyulladásra, a betegség jelentőségére és okára, valamint megelőzésének módjaira hívja fel a figyelmet a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE).

Tüdőgyulladás Világnap

A tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója a pneumococcus nevű baktérium. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás súlyos megbetegedés, amelynek tünetei közé tartozik a köhögés, a láz, a hidegrázás és a nehézlégzés.

A legnagyobb veszélyben a csecsemők, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők – a légúti, keringési, daganatos betegek, illetve a cukorbetegek – vannak, de senki sincs biztonságban a kórokozókkal szemben.

A tüdőgyulladás kezelése enyhébb esetben csak egy hét, súlyosabb esetben ennek a többszöröse is lehet. Kórházi, sőt intenzív osztályos kezelést tehet szükségessé, és a legodaadóbb ápolás ellenére is sok beteget veszítünk el, főleg az idősebb, más betegségben is szenvedő betegek közül.

Az elmúlt nyolc évben a tüdőgyulladással összefüggő halálozások száma majdnem a duplájára emelkedett az 50 év feletti lakosság körében Magyarországon. 2013-ban mintegy 150 000 beteget kezeltek tüdőgyulladás miatt, közülük mintegy 10.000 eset fatális kimenetelű volt. A megelőzés korszerű eszközével, a pneumococcus elleni védőoltással a kórházi kezelést igénybevevők száma csökkenthető és a halálesetek jelentős része potenciálisan elkerülhető lett volna az OEP adatai alapján.

A tüdőgyulladás világnapján a LEBE kiemeli: mindamellett, hogy alapvetően fontos odafigyelni a helyes öltözködésre, a rendszeres testmozgásra és a változatos étrendre a közelgő megfázásos időszakban, még ennél is lényegesebb, hogy oltásokkal védekezzünk az influenza és – annak leggyakoribb szövődménye – a tüdőgyulladás ellen.

Bár a tüdőgyulladás egy életveszélyes, nehezen kezelhető, súlyos betegség, az esetek jelentős részében egyetlen védőoltással megelőzhető, hiszen a pneumococcusok elleni vakcina akár egy egész életre szóló védettséget is nyújthat.

 

Háttérinformációk:

  • A WHO 2009-ben hirdette meg a Tüdőgyulladás Világnapját, amelyet azóta minden évben november 12-én tartanak meg (http://worldpneumoniaday.org/)
  • A közösségben szerzett tüdőgyulladás hátterében leggyakrabban a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) baktérium áll.
  • A tüdőgyulladás kezelésének alapját az antibiotikumok jelentik, de az ellenálló baktériumok számának növekedésével egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az antibiotikum nem hat a kórokozóra, de a mellékhatásai jelentkeznek, azaz elpusztítja azokat a „jó” baktériumokat, amelyekre szüksége lenne a szervezetünknek. A legjobb lenne tehát megelőzni a bajt.
  • Az elmúlt évben súlyos influenzajárvány söpört végig hazánkon az előző évhez képest 6000-rel több halálesettel. Az influenza leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, amelynek a kórokozói az influenza által legyengített szervezetet támadják meg. A legyengült immunrendszerű személyeknek javasolt influenza elleni védőoltás és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni oltás kiváló lehetőség mind a páciens, mind az oltóorvos számára a kettős védelem eléréséhez: a két karba akár egyszerre is beadható.

Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE)

  • 2010-ben alakult civil szervezet, amelynek célja a légúti betegek érdekeinek országos és nemzetközi képviselete, a betegségük okozta társadalmi esélyegyenlőtlenség megszűntetése. A LÉBE lehetőségeihez mérten elősegíti a légúti betegségek megelőzésére irányuló törekvéseket, és támogatja, hogy a légúti betegek és családjuk a lehető legjobb minőségű, legteljesebb életet élhessék.
  • A LÉBE küzd az egészségre ártalmas környezeti szennyeződések ellen, főleg a dohányzás visszaszorításáért és a környezeti dohányfüst-ártalom megszüntetéséért. A LÉBE megalakulása után azonnal belépett a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért szervezetbe.
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: LEBE  pneumonia  tüdőgyulladás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!