Ma Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
A+ A A-

Napi egyszeri fenntartó inhalációs kezelés COPD-s betegeknek

copd inhaled steroidsA COPD egy olyan krónikus betegség, amelyet leginkább a légutakat beszűkítő visszafordíthatatlan gyulladás jellemez. A betegség az esetek túlnyomó többségében dohányosok körében alakul ki, és rendkívül alattomosan, akár évtizedekig tartó tüdőkárosítás, légzésfunkció-vesztés után okoz annyi panaszt, hogy azzal a beteg orvoshoz fordul. Ilyenkor gyakran a légzésfunkció több mint fele visszafordíthatatlanul odaveszett. Magyarországon a becslések szerint több mint 500.000 COPD-s él, közülük majdnem 200 ezren rendszeresen felkeresik a tüdőgyógyász orvosokat, hogy segítsenek rajtuk.

A betegség kezelésében rohamoldó és fenntartó kezelést különböztetünk meg. A kezelés célja, hogy a COPD-s betegek élhető életet tudjanak élni, minél kevésbé fulladjanak és kevesebbet köhögjenek. A gyógyszereket a hatás fokozása, illetve a mellékhatások elkerülése, de legalábbis csökkentése céljából közvetlenül a légutakba juttatjuk, azaz lélegeztetjük be a betegekkel.

A COPD egy megelőzhető, és kezelhető betegség, amely azonban ha már kialakult, akkor jelen ismereteink szerint nem gyógyítható. A modern, napi egyszeri fenntartó kezelés célja, a beteg életminőségének megóvása, a légzésfunkció javítása és a légszomj enyhítése. Ennek megfelelően a COPD fenntartó terápiájában kiemelkedő szerepet játszik a napi egyszeri fenntartó inhalációs kezelés.

A cikk a reklám után folytatódik

Több éves klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a napi egyszeri fenntartó inhalációs kezeléssel jelentősen csökkenthető a légzésfunkció hirtelen romlásával járó ún. exacerbációk száma.

A legújabb tapasztalatok azt mutatják, hogy a napi egyszeri fenntartó inhalációs kezeléssel nemcsak a súlyos, hanem a betegség kezdeti, enyhébb légúti károsodást mutató COPD-s betegeknél is jelentősen csökkenthető a hirtelen állapotromlások, az exacerbációk kockázata.

A cikk folytatása a COPDinfo.hu oldalán »

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: COPD  COPD kezelése  exacerbáció  inhalációs kezelés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!