Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Inkontinencia

InkontinenciaAz inkontinencia esetén a vizelet a beteg akaratától függetlenül, kontrollálatlanul távozik

A vizeletürítés történhet vizelési inger mellett, de anélkül is. E betegség, pontosabban egy másik betegség kísérő tünete, viszonylag sűrűn fordul elő.

Ismert mindkét nemnél, de az anatómiai szituáció miatt a nőknél sokkal gyakoribb a hólyagprobléma, mint a férfiaknál.

A vizelettartási zavarok oka többféle is lehet

Terhelési vagy stresszinkontinenciáról beszélhetünk akkor,ha a vizeletcsepegés a hasűri nyomás megnövekedése – tüsszentés, köhögés, emelés – miatt következik be. Okozhatja a húgyúti záróizmok meggyengülése (pl. szülési sérülés következtében), vagy a menopauza beállta után az ösztrogénhormon hiánya miatti húgycső gyengülés, az ellenálló képességének hiánya. Oka lehet a hirtelen mozdulat, a jelentős túlsúly, erős fizikai megterhelés vagy akár valamilyen gyógyszer hatása is.

A+ A A-
Inkontinencia
35 találat Rendezés
  • Összes találat
  • (35)

Inkontinencia lelki háttere

Merev gondolkodásmód jellemzi, amely valójában védelem az érzékenységgel szemben. Talán erősen lázad a tekintély ellen, talán az élet-hozta változásokat utasítja vissza. A vizeletinkontinencia rámutat, hogy a személy esetleg több szeretet kíván kapni környezetétől, melyet elutasítottságérzés válthat ki.

Az éjszakai vizeletengedés mély belső konfliktusról árulkodik: a személy fél és szorong, hogy nem képes az életét kézben, irányítás alatt tartani.

Feladat: megtanulni szeretettel fogadni a változásokat és bízni az életben.

Címkék:
2011. máj. 05. csütörtök

Széklet inkontinencia: beszéljünk róla, mi okozza?

Széklet inkontinencia: beszéljünk róla, mi okozza?

A székelési inkontinencia a székletürítés feletti kontroll elveszítése. A rendellenesség nyolcszor gyakrabban fordul elő nők, mint férfiak körében. Hasmenéses rohamok alatt vagy olyankor, ha a széklet elakad a végbélben (székletbeékelődés) időszakos önkéntelen székürítés fordulhat elő.

2010. április 18. vasárnap

Inkontinenssé tehet a Special K, az új diszkódrog

Inkontinenssé tehet a Special K, az új diszkódrog

A Special K néven is ismert, diszkódrogként fogyasztott ketamin hosszútávú használata megnöveli a kismedencei fájdalmak és az inkontinencia valószínűségét – derült ki egy új felmérésből.

2010. június 04. péntek

Hiperaktív hólyag - magányos Karácsony a WC-n ülve?

Hiperaktív hólyag - magányos Karácsony a WC-n ülve?

Társaság, ajándékok, jó hangulat. Legtöbbünknek ezt jelentik az ünnepek, azonban nem mindenkinek. Ha valóban teljesülnének a karácsonyi kívánságok félmillió honfitársunk kívánná azt magának, hogy elfeledkezhessen a vizelettartási problémájáról Bár az elnevezés akár viccesen is hangozhat, a probléma korántsem az.

2010. december 08. szerda

IncoStress a stressz-inkontinecia ellen

IncoStress a stressz-inkontinecia ellen

Az Angliában kifejlesztett IncoStress eszköz az elmúlt években a stressz inkontinenciától szenvedő hölgyek százezreinek oldotta meg problémáját. Eddig csupán Angliában, Belgiumban, Franciaországban és Spanyolországban volt elérhető, mostantól azonban a magyar hölgyeknek is segítséget nyújthat, ugyanis az IncoStress megérkezett hazánkba.

Címkék:
2009. március 11. szerda

Botox-szal az inkontinencia ellen?

Botox-szal az inkontinencia ellen?

Az arcizmokat lebénító Botox nevű gyógyszeripari injekció újra a figyelem középpontjába került, amikor az Egyesült Államok kormánya engedélyezte alkalmazását a hiperaktív húgyhólyaggal élők kezelésében.

2011. augusztus 30. kedd

Erősítés a vizelettartási problémák ellen

Erősítés a vizelettartási problémák ellen

A Rush Egyetem Klinikai Központjának kutatói szerint a medencefenék izmait erősítő gyakorlatok végzése, valamint ehhez kapcsolódó egészségneveléssel segíteni lehet a vizelettartási problémáktól szenvedő idősebb nőkön.

Címkék:
2010. november 04. csütörtök

Gyakori problémát jelent az inkontinencia szülés után

Gyakori problémát jelent az inkontinencia szülés után

Az anyák egynegyedénél áll fenn vizelettartási zavar egy évvel a szülés után, állítják a svédországi Karolinska Intézet kutatói. A számos fizikai gond ellenére a nemrég szült anyukák egészségesebbnek látják magukat, mint sok más korukbeli nő.

Címkék:
2010. július 05. hétfő

Kontinencia Nemzetközi Hete: láthatatlan tömegek

Kontinencia Nemzetközi Hete: láthatatlan tömegek

Magyarországon az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) adatai és piaci becslések alapján a szakemberek szerint körülbelül 600 ezerre tehető a különböző vizelettartási problémákkal, vagyis az inkontinenciával küzdők száma. A pontos szám megállapítása a probléma jellege miatt igen nehéz.

Címkék:
2010. június 24. csütörtök

Kontinencia Hét: odafigyeléssel elkerülhető az vizelet- és széklettartási probléma

Kontinencia Hét: odafigyeléssel elkerülhető az vizelet- és széklettartási probléma

Egészségügyi kamion járja az országot június utolsó hetében a Kontinencia Hét keretében. Ingyenes állapotfelméréssel és tanácsadással csatlakozik ugyanis a világméretű hét figyelemfelhívó tevékenységéhez a Magyar Kontinencia Társaság.

Címkék:
2010. június 22. kedd

Inkontinencia... a sok evéstől

Inkontinencia... a sok evéstől

Azoknál a nőknél, akik túl magas kalóriatartalmú ételeket esznek, ráadásul zsírosakat, nagyobb eséllyel alakul ki vizeletinkontinencia, teljesen függetlenül attól, hogy milyen súlyúak egyébként.

Címkék:
2010. június 05. szombat

4 gyógyszer, amely okozhat - és fokozhat - inkontinenciát

4 gyógyszer,  amely okozhat - és fokozhat - inkontinenciát

Ha az inkontinencia jeleit fedezi fel, és azok rosszabbodnak, pillantson be a gyógyszeres szekrénybe. No nem azért, hogy ott keressen gyógyírt a problémára, inkább azért, hogy kiderítse: nem lehet-e, hogy éppen a gyógyszerek idézik-e elő a kellemetlenséget.

Címkék:
2010. máj. 25. kedd

Inkontinencia lexikon

A | B | C | D | E | F | H | I | L | M | N | P | R |S | SZ | T | U | V

 

A
Vissza a tetejére

Atrófiás vaginitisz (sorvadásos hüvelygyulladás)

A hüvely belső felszínét borító epitélium elvékonyodása és atrófiája (elsorvadása) a csökkent ösztrogén szint következtében. Gyakori jelenség posztmenopauza időszakában lévő nőknél.
B
Vissza a tetejére

Biofeedback

A biofeedback voltaképpen egy tanulási eljárás. Alkalmazása lehetővé teszi, hogy a személy szabályozni tudja a szervezet vegetatív élettani működéseit (szívritmus, hőmérséklet, stb.) A biofeedback eszközök folyamatosan mérik a kívánt változókat és a mérési eredmény alapján a vizsgált személy megpróbálja a mért értékeket tudatosan befolyásolni.

Bulbocavernosus reflex

A glans vagy a dorsum penis bőrének csípése következtében a bulbocavernosus és az ischiocavernosus izmok erős összehúzódása
C
Vissza a tetejére

Colorectalis

A vastag – és végbelet érintő

Cystocele

Húgyhólyagsérv. Lényege a vízhólyag előre esése és a hüvelybe domborodása. Rendszerint az idősebb nők körében fordul elő.

Cystometria

A húgyhólyag nyomás- és térfogatviszonyainak mérése

Cystourethrocele

Húgyhólyag- és húgycsősérv

Cysto-urethroszkóp

A húgyhólyag és a húgycső vizsgálatára alkalmazott optikai vizsgálóeszköz
D
Vissza a tetejére

Defekáció

Bélsár ürítés, belek kiürítése, székelés

Detruzor izomzat

A húgyhólyag izomzata, amely összehúzódása révén – valamint a gravitáció és a növekvő hasűri nyomás hatásával együttesen – a húgyhólyag kiürülését idézi elő.

Dysmenorrhea

Nehéz, fájdalmas menstruáció

Dyspareunia

Fájdalmas közösülés
E
Vissza a tetejére

Endometriosis

A méh belsejét képző szövet (endometrium) beágyazódása a méhen kívül - legtöbbször a méh körül a nemi szervekben, mint például a petefészekben.

Enterocele

1. A vesicovaginalis vagy rectovaginalis fal defektusán keresztül létrejövő sérv. (entero- + G. kele, sérv) 2. Syn abdominalis üreg (hasüreg). (entero- + G. koilia,üreg) 3. Intestinalis hernia. Lásd 1.

Enuresis

Akaratlan vizeletcsorgás, vizeletszivárgás

Episiotomia

Gátmetszés, a kitolási szak végén a gát túlfeszülésének és az anyai lágyrészek sérülésének . megakadályozása, a fej kigördülésének megkönnyítése érdekében
F
Vissza a tetejére

Fibromyalgia

A lágyszövetekben (izomszövetben) jelentkező krónikus, nem gyulladásos fájdalom-szindróma, melyet gyengeség, levertség, alvászavarok kísérhetnek. Oka ismeretlen.
H
Vissza a tetejére

Hemorrhoid - aranyér

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik, aranyeres betegségről beszélünk. A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható, kezelés nélkül panaszokat okoz, előbb-utóbb a legsúlyosabb szövődmények is kialakulhatnak.

Hiperaktív hólyag

Húgyhólyag-diszfunkció, melyre a gyakori vizelés, sürgősségi inkontinencia, vagy mindkettő jellemző

Hysterectomia

A méh eltávolítása – a méhnyakat és méhtestet is beleértve
I
Vissza a tetejére

Interstitial cystitis (szövetek közti hólyaggyulladás)

Krónikus gyulladásos folyamat, amely kiterjed a hólyagot borító epitéliumra és a hólyag izomzatára egyaránt.

Introitus

Üreges szerv vagy csőszerű képlet bemeneti nyílása (például a vagináé)
L
Vissza a tetejére

Laparoscopia

Laparoszkópia alatt olyan beavatkozást értenek, amely a hasüreg nagyobb bemetszéssel történő megnyitása nélkül teszi lehetővé a hasűri szervek megtekintését és egyes műtétek elvégzését.

Levator ani

A gátizomzat része, végbélemelő izom
M
Vissza a tetejére

Méh-lesüllyedés

A méh lesüllyedése az izomzat lazasága és atóniája miatt következhet be. A probléma rendszerint a szülés következményeként vagy a kor előrehaladtával jelentkezik A méhet helyén tartó szalagok a korral járó kötőszöveti gyengülés miatt megnyúlnak, a méh lejjebb kerül és a méhszáj általában a hüvelybemenetből kilóghat. A méhszájat a nagyfokú előreesés miatt sérülés érheti, ezért váladékozás néha vérző fekélyek alakulhatnak ki. Ha már nagyfokú a méh előesése, az általa lefelé húzott hólyag helyzetváltozása miatt a vizeletürítés is nehézségekbe ütközik, és a pangó vizelet miatt hólyag-, sőt vesemedence-gyulladás is felléphet.

Micturitio

1. Vizelési inger 2. Vizelési gyakoriság
N
Vissza a tetejére

Nokturnális enurézis

Alvás alatti vizeletinkontinencia
P
Vissza a tetejére

Perianális

Végbélnyílás körüli

Perineum

1. A két comb között, a diaphragma pelvis alatt, a farcsonttól a szeméremcsontig terjedő terület 2. A gát centrális szalagjának külső felszíne, amely nőknél a vulva és az anus között, férfiaknál a scrotum és az anus között húzódik.

Pesszárium

1. A hüvelybe helyezhető eszköz, amely a méh, a hüvely vagy a rectum támogatására szolgál. 2 Gyógyszeres pesszárium: segítségével hatékonyan végezthető gyógyszeres kezelés a hüvely területén 3 Méhsapka: fogamzásgátló eszköz

Prolapszus

1. Egy szerv vagy szervrész lesüllyedése, előreesése 2. A méh lesüllyedéséből (előeséséből) fakadó kórképek, amelyeket a kismedence szalagjainak, kötőszövetének vagy izmainak gyengesége illetve sérülése okoz.

Pudendális ideg

A kismedencei idegek biztosítják az izmok erejét, tónusát és megfelelő pozícióját. Az un. pudendális ideg különösen fontos, és sérülései inkontinenciát okozhatnak szülést – különösen nehéz szülést - követően.
R
Vissza a tetejére

Rectocele

Végbélelőesés, a végbél kisérvesedése a hüvelybe
S
Vissza a tetejére

Sürgetési inkontinencia

A sürgető (parancsoló) inkontinencia a detruzor (hólyag összehúzó izom) túlműködése, a töltés alatt történő összehúzódása következtében jön létre. Idiopathiás, vagy idegi eredetű. Ez utóbbi előzménye gyakran Parkinson betegség, vagy stroke.
SZ
Vissza a tetejére

Szakaszos tiszta katéterezés (CIC)

Az ún. „neurogén hólyag” esetében szükséges időszakos jelleggel katéterezést végezni. A neurogén hólyag azért működik rendellenesen, mert az agy és a gerincvelő, illetve a húgyhólyag közötti idegek megsérültek. A rendellenességhez például cukorbetegség, szélütés és szklerózis multiplex vezethet. A húgyhólyag aktivitása lehet csökkent, nem húzódik össze rendesen (hipotoniás); vagy fokozott (görcsös), túl gyakran és olyankor ürül, amikor nincs rá szükség.
T
Vissza a tetejére

Túlfolyásos inkontinencia

A túlfolyásos inkontinencia során akaratlanul, kis mennyiségű vizelet szivárog ki. Oka általában valamilyen elzáródás vagy a húgyhólyag gyenge izomösszehúzódása, ugyanis amikor a vizeletáramlás akadályozott vagy a hólyag nem bír összehúzódni, a húgyhólyag túltöltődik és megnagyobbodik. A húgyhólyagban levő nyomás addig emelkedik, míg kis mennyiségű vizelet ki nem csordul.
U
Vissza a tetejére

Urethrocele

A méh előreesése
V
Vissza a tetejére

Vizelési gyakoriság

A rövid időszakonkénti vizelés lehet a fokozott vizeletképzés, csökkent hólyagkapacitás vagy alsó-húgyúti irritáció következménye.

Vizeletfolyás-mérő (uroflow)

Olyan eszköz, amellyel megállapíthatóak a vizelés áramlási viszonyai, a húgyutak működési jellemzői. Mivel az áramlást több tényező (folyadékot kihajtó erő, kifolyási ellenállás) befolyásolja, az egyes működészavarok pontos felderítésére csak a többi paraméter ismeretében alkalmas.

Vaginizmus

A hüvely izomzatának fájdalmas görcse, amely következtében a közösülés rendkívül nehézzé vagy lehetetlenné válik.

Vulvaris vestibulitis (hüvelycsarnok-gyulladás)

A vulváris vestibulusz gyulladásos állapota. Jelentős, égő jellegű fájdalom, nyomásérzékenység a hüvelycsarnok érintésére, vagy a hüvelybe hatolás kísérletére. A szeméremtesti fájdalom a betegek többségében nem állandó.

Vulvitis

Külső nemi szervek gyulladása

Vulvodynia

A külső nemi szervek krónikus diszkomfortja égő jellegű fájdalomérzéssel és felületi irritációval.
Címkék:
2010. február 19. péntek

A vizelettartási zavarokról

A vizelattartási zavarokról

Sokan nem fordulnak orvoshoz vizelettartási nehézségeikkel. Szégyenérzetük miatt inkább nem érintkeznek másokkal. A tünet közvetlenül nem veszélyezteti az életet, de súlyosan ronthatja annak minőségét. Mindez elhárítható, ha hajlandóak vagyunk elfogadni az orvosi segítséget.

Az inkontinencia annak a képességnek a hiánya, hogy a vizelet akaratlagosan visszatartsuk.

A vizelettartási zavar önmagában nem tekinthető betegségnek

A vizelettartási zavar számos kórkép tüneteként jelentkezhet. A nők körében gyakoribb. Negyvenéves kor felett általában 20-35 százalékos gyakorisággal fordul elő - gyakran agyi keringési zavarokkal, a mozgás beszűkülésével, visszatérő fertőzésekkel és krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) társul.

Néhány kórállapot csak átmenetileg okoz zavarokat a vizelettartásban. Ilyen a szkrekedés, néhány pszichiátriai betegség és a tartós ágyhozkötöttség. Szintén átmeneti nehézséget jelenthet a vizeletürítésben bizonyos gyógyszerek, például vízhajtók szedése.

A leggyakrabban előforduló zavarokat kialakulásuk szerint osztályozzák.

Terhelési inkontinencia

A terhelési inkontinencia akkor áll fen, ha köhögés, nevetés vagy tüsszentés után a vizelet anélkül csorog ki, hogy az illetőnek vizelési ingere lett volna. Ez a forma szinte kizárólag a nőket érinti - többnyire a menopauza után -, és döntően a műtétek vagy az életkor miatt meggyengült medencefenéki izomzat tehető érte felelőssé. Prosztataoperációt követően férfiaknál is hátramaradhat.

A terhelési inkontinencia esetén leginkább a medencefenéki izomzat tornáztatását javasolják.A megfelelő gyakorlatokat urológus vagy nőgyógyász magyarázza el, a kezelés szoros együttműködést igényel a betegtől, hiszen csak rendszeres gyakorlással hozhat eredményt. Szintén jó lehetőségeket biztosít az elektroterápia - lényege, hogy enyhe elektromos ingerléssel próbálják erősíteni a medencefenék izomzatát. Ha az említett próbálkozások nem járnak sikerrel, akkor gyógyszeres kezelés vagy műtét jöhet szóba.

Késztetéses inkontinencia

Az idősebbek körében a késztetéses inkontinencia a leggyakoribb. Hátterében a hólyagizomzat beidegzésének károsodása és a hólyag gyulladásos betegsége - például hólyagkő, alsó húgyúti fertőzés - állhat. Az izomzat akaratlan összehúzódása hirtelen jelentkező vizelési ingert és vizeletkilépést okoz. Ehhez gyakran éjszakai ágybavizelés társul. Ennek a vizelettartási zavarnak enyhébb formája az ingerhólyag, amikor erős vizelési inger vizeletfolyás nélkül jelentkezik.

Kezelésében elsősorban a magatartás-terápia jön szóba. A betegek állandó folyadékbevitel mellett rendszeresen (2-3 óránként) látogatják a mellékhelyiséget akkor is, ha nincs vizelési ingerük. Emellett hólyaggyakorlatokat végeznek a vizeletürítés szabályozásának elsajátítására. A kontinencia-tréningek kapcsán 90 százalékos rövid távú javulás érhető el, a hosszú távú eredmény a beteg további ellátásától és együttműködésétől függ.

Reflex inkontinencia

A reflex inkontinencia a gerincvelő keresztcsont feletti sérülése vagy agyi károsodás - például szklerózis multiplex - kapcsán jöhet létre. A hólyag kizárólag reflexesen működik, az akaratlagos kontroll teljesen hiányzik. A vizeletfolyás mellett magas hólyagnyomás alakulhat ki, ami hosszú távon vesekárosodáshoz vezethet.

Régebben állandó hólyagkatétert alkalmaztak a panaszok enyhítésére, ez azonban gyakran szövődik húgyúti fertőzésekkel, és bizonyítottan csökkenti a várható élettartamot. Jelenlegi ellátását az időszakos önketéterezés, a gyógyszeres kezelés és a műtét jelentheti.

Túlfolyásos inkontinencia

A húgycső, prosztatamegnagyobbodás, hólyagkő, daganat vagy más miatti elzáródása okozza a túlfolyásos inkontinenciát, amely főleg az idősebb férfiakat érinti. A hólyag állandóan telt, a panaszok viszont enyhébbek. Jellemző a gyakori vizelés, a beteg kis mennyiségeket ürít, mert a hólyag nem ürül ki teljesen.

Ha felismerik a zavart, az első teendő a megrekedt vizelet lebocsátása. Gyakran tartós elvezetésre is szükség van, ilyenkor a szeméremcsont felett, a bőrön át vezetik be a katétert.

A vizelet inkontinencia nem mindig gyógyítható, de a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek közül a szakemberek mindig találnak olyat, amely enyhítheti a panaszokat.
Címkék:
2010. február 19. péntek

Inkontinencia kérdőív

Amennyiben Önnek vizelési, vizelettartási panaszai vannak, a nyomtassa ki a kérdőívet, töltse ki, majd mutassa meg háziorvosának vagy urológusának, nőgyógyászának.

Inkontinencia kérdőív

(készült a Gaudenz-féle kérdőív nyomán)

1. Előfordult-e már Önnel, hogy elcseppent a vizelete (inkontinencia)?

□ Igen      □ Nem

2. Mikor tapasztalta először a vizeletcsepegést?

□ Várandósság alatt      □ Szülés után      □ Változókor körül      □ Egyéb alkalommal

3. Hányszor szült? 

□ 1      □ 2      □ 3      □ 4 vagy több      □ császármetszés      □ gátmetszés

4. Milyen gyakran fordul elő Önnel, hogy nem tudja tartani a vizeletét?

□ Ritkán (pl. megfázáskor)      □ naponta többször      □ állandóan

5. Mennyire zavarja Önt az akaratlan vizeletvesztése?

□ nem zavar      □ néha      □ nagyon      □ gátol a napi tevékenységemben

6. Képes-e vizelés közben a vizelést megszakítani, ha akarja?

□ igen      □ nem       □ nem próbáltam

7. Mikor cseppen el a vizelete?

□ köhögéskor, tüsszentéskor      □ nevetéskor      □ zökkenésnél (lépcső, szökdelés)      □ futás, tornázás közben □ állva      □ felkeléskor (ágyból)      □ szexuális élet közben      □ ülve, fekve      □ erős vizelési inger mellett

8. Mennyi az elcseppenő vizelet?

□ néhány csepp      □ folyik      □ nagyobb mennyiség

9. Vizeléskor érez-e csípő érzést?

□ Igen      □ Nem

10. Hányszor vizel napközben?

□ kevesebb, mint 4-5 alkalom      □ 6-8x      □ 10-nél többször

11. A gyakori, sürgető vizelési inger okoz-e Önnek problémát?

□ Nem      □ néha zavar      □ nagyon zavar      □ mindenben akadályoz

12. Vizelési inger esetén azonnal elmegy a WC-re vagy tud vele várni?

□ tudok várni      □ azonnal mennem kell

13. Előfordul-e, hogy vizelési ingert követően elcsöppen a vizelete, mielőtt a WC-t elérné?

□ nem      □ ritkán      □ rendszeresen

14. Felébred-e éjszaka, hogy sürgősen vizelnie kell?

□ nem      □ egyszer, néha      □ többször

15. Éjszaka, alvás közben elcseppen-e a vizelete?

□ nem      □ néha      □ rendszeresen

Az 1-8. kérdések elsősorban a gátizom gyengeségéből fakadó problémákra vonatkoznak, így az intim izmok megerősítésétől várhatja a megoldást (www.intimtorna.hu).

A többi kérdés a vizeletelvezető rendszer ingerlékenységének fokozódásából fakad, gyulladás, illetve egyéb elváltozások tüneteire vonatkozik, ezen esetekben elsősorban gyógyszeres kezelést ajánl orvosa.

Az első lépés az Öné! Szégyenkezik vagy megoldást keres? Forduljon szakemberhez, beszéljen problémájáról!
Címkék:
2010. február 19. péntek

Inkontinencia: Tudja-e...?

Tudja-e, hogy mit jelent az inkontinencia?

Vizelettartási zavar, gyakran vizelési inger nélkül jelentkezik, amikor a vizelet akaratunktól függetlenül elcseppen (a széklet, széltartási problémákra is alkalmazzák ezt a kifejezést, de az előfordulás gyakorisága miatt önmagában az önkéntelen vizeletvesztés elnevezésére használatos).

Tudja-e, hogy milyen helyzetekben fordul elő leggyakrabban a vizelet elcseppenése/elfolyása? köhögés, tüsszentés, nevetés (légúti megbetegedés, dohányzás, allergia)  során emeléskor, fizikai terhelésre (gyermek, nehezebb tárgy) szökdelés, futás (minden 3. kocogó nőnek elcseppen a vizelete!), sportolás közben lépcsőjárás, séta alkalmával ágyból felkelés, egyéb hirtelen mozdulat esetén spontán, mozgás nélkül hirtelen fellépő, erős vizelési ingert követően Tudja-e, hogy hazánkban legalább 600.000 ember küzd vizelési, vizelettartási problémákkal?

Önnek is van ilyen jellegű panasza? Ebből a számból látszik, hogy nincs egyedül! Sokkal több nőt érint, mint férfit, mert a várandósság, szülés, majd a változókor fokozza az inkontinencia előfordulásának gyakoriságát. Férfiak     esetében a prosztata elváltozásaival együtt, illetve műtéte után fordul elő leggyakrabban.

Tudja-e, hogy mi okozza a vizelettartási zavarokat?

A probléma oka leggyakrabban (kb. 70%-ban) a gátizom záró funkciójának csökkenése, az intim izmok meggyengülése. Egyetlen akaratlagosan működtethető vízszintes izomlemezünk a medencefenék izomzata, mely a medence alsó kimenetét zárja el, s amit nőknél 3 „cső” fúr át (húgycső, hüvely, végbél). Számos terhelést kell elviselnie az alapvető női feladatok ellátásán túl, ezt a vékony izomlemezt az elhízás, a dohányzás, a rossz     testtartás, mozgásszegény, ülő életmód, helytelen táplálkozás, székrekedés tovább gyengíti. Más esetekben a húgyhólyag ingerlékenysége fokozódik, s ha ez kombinálódik a gátizom gyengeségével, akaratlan vizeletvesztés lesz az eredmény.

Tudja-e, hogy kihez érdemes fordulnia ezekkel a tünetekkel? konzultáljon háziorvosával (várandósan, szülés után védőnőjével, nőgyógyászával) forduljon urológushoz vagy nőgyógyászhoz tájékozódjon az interneten (inkontinencia tanácsadás) keressen fel inkontinencia-tanácsadást (amennyiben lakóhelye közelében talál) vegye igénybe szakképzett intimtorna-tréner segítségét megelőzésre (www.intimtorna.hu) Tudja-e, hogy Önnek milyen jellegű vizelési, vizelettartási problémája van?

Töltse ki az inkontinencia-kérdőívet, hogy fény derüljön arra, melyek az Ön jellemző tünetei. Ez segíti kezelőorvosát is, hogy az Ön számára legideálisabb kezelési javaslatot adja. A vizelési napló vezetése is    célszerű problémájának pontosabb tisztázásához. Sokszor a hirtelen megnövekedett hasűri nyomás (a gátizom gyengeségének következtében) váltja ki a tünetet, vizelési inger nélkül, ezért hívják ezt a típusú zavart stressz-inkontinenciának (nem a hétköznapi stresszt értjük alatta!). Előfordul, hogy csak erős vizelési ingert érez, gyakran, de ez nem jár vizeletvesztéssel, ez a késztetéses vizelettartási probléma. Olykor keveredik a két típus, ilyenkor a    gátizom gyengeségét intimtornával, a sürgető vizelési ingert gyógyszerrel érdemes kezelni.

Tudja-e, hogy milyen megoldási lehetőségek közül választhat? gyógyszeres kezelés: elsősorban gyakori, sürgető vizelési inger fennállásakor segít panaszainak felszámolásában. Több gyógyszer is rendelkezésre áll, érdemes kezelőorvosától az eredeti gyógyszert kérnie, hogy kellemetlen tüneteitől megszabaduljon. inkontinencia-betét („pelenka”): amennyiben Önnek olyan fokú a vizelettartási problémája, hogy a vizelet felfogásához betétre van szüksége, kezelőorvosa (vagy urológusa, nőgyógyásza javaslatára háziorvosa) támogatással felírhatja azt abban az esetben, ha Önnél intimtornával, műtéti úton, gyógyszeresen vagy ingerlők alkalmazásával dokumentáltan nem értek el eredményt     műtét: részletes kivizsgálást követően (urológus, nőgyógyász), amennyiben kimutatható anatómiai elváltozás okozza a vizelettartási problémát, annak helyreállítása céljából (a szövetek jó vér- és tápanyagellátása, a gyors, eredményes gyógyulás érdekében ilyen esetekben is ajánlatos a gátizomtornát végezni), amennyiben ellenjavallata nincs, illetve Ön elfogadja ezt a beavatkozást intimtorna: gátizmainak akaratlagosan irányítható működéseit tudatos edzéssel képes karbantartani, erősíteni, állóképességüket fejleszteni. Alhasvédő szokások kialakításával hosszútávon megóvhatja intim testrészeit egyéb elváltozásoktól, illetve segít azokat megszüntetni (pl. székrekedés, aranyér, a hüvely mellső-hátsó fali süllyedése, méhsüllyedés, fájdalmas menstruáció, változókori panaszok). Megelőzés céljából is ajánlott. egyéb, kevésbé hatásos lehetőségek Tudja-e, hogy milyen eredményre számíthat?

Nagyon fontos, hogy abban az esetben számíthat tüneteinek megszűnésére, ha sikerült megállapítani, hogy Önnek milyen típusú inkontinenciája van. Sürgető vizelési ingerét gyógyszerrel lehet csökkenteni, amennyiben pedig a leggyakrabban előforduló stressz-inkontinenciától szenved, úgy az intimtorna jelenti a megoldást. Legyen türelmes önmagával szemben, hiszen a tünetei is hosszú ideje fennállnak (általában), a megszűnésükhöz is idő kell és kitartó gyakorlás. Ez viszont megtérül: elkerülheti a műtéti beavatkozást, életminősége valódi javulást mutat, visszatérhet korábbi életformájához, vizeletürítési szokásainak megváltoztatásával tünetei nem zavarják többé, szexuális életében is pozitív változásokat tapasztalhat.

Tartsa szem előtt a következőket: Vizeletürítés közben edzésként NE zárogassa el a vizeletsugarat (a mozdulatot csak „szárazon”, vízszintes gerinccel ajánlatos végezni)! Álló, ülő testhelyzetben NE végezzen gátizomgyakorlatokat! Ne tartogassa a vizeletét! A vizelési inger jelentkezésekor ürítse ki a húgyhólyagját! Hasprés alkalmazása nélkül ürítse vizeletét! Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet, friss zöldség- és gyümölcsleveket! Az első lépés az Öné! Szégyenkezik vagy megoldást keres? Forduljon szakemberhez, beszéljen problémájáról!
Címkék:
2010. február 19. péntek

Inkontinencia: ma már titokban tartható

Inkontinencia: ma már titokban tartható

A vizelet akaratlan elvesztése társasági beilleszkedési és higiénés problémát okozhat. Ritkább, ha akadálya van a vizelet teljes kiürítésének. Milyen megoldások, segédeszközök állnak rendelkezésünkre?

Címkék:
2010. február 03. szerda

Inkontinencia - a férfiaknál is van?

Inkontinencia - a férfiaknál is van?

Az inkontinencia mindként nemnél az akaratlanul fellépő vizeletcsorgást, vizeletszivárgást jelenti. Ha megtelt, a húgyhólyag üzeneteket küld az idegeken keresztül a gerincvelőbe, ahonnan azok az agyba továbbítódnak, majd vizelési inger jelentkezik. Aki képes irányítani a vizelést, ilyenkor tudatosan eldöntheti, hogy kiengedi-e most a vizeletet, vagy visszatartja még egy darabig.

Címkék:
2009. december 09. szerda

Egyszerű tippek inkontinencia ellen

Egyszerű tippek inkontinencia ellen

Ha beszélünk róla, ha nem, a vizelet-inkontinencia sokak életét megkeseríti. A kor előrehaladtával, de terhesség idején vagy a szülést követően is számíthatunk a megjelenésére. De mit is tehetünk ellene? Erre a kérdésre keressük a választ cikkünkben.

Címkék:
2009. június 10. szerda

Mennyi vizeletet tárol a húgyhólyag?

Mennyi vizeletet tárol a húgyhólyag?

Egy egészséges felnőtt hólyagja kb. két csészényi, vagyis mintegy fél liternyi folyadékot tud kényelmesen tartani. Hogy milyen gyakran telik fel, az annak a függvénye, hogy a szervezet mennyi víztől akar megszabadulni. Körkörös izmok szorítása akadályozza meg a szivárgást.

Címkék:
2009. máj. 09. szombat
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!