Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Mesterséges erek segíthetnek a dializált betegeken

Mesterséges erek segíthetnek a dializált betegekenBár a kutatások még korai stádiumban járnak, a tudósok szerint nagy előrelépést sikerült tenniük a dializált betegek életminőségének javítása felé. Donoroktól vett bőrsejtekből kitenyésztett ereket ültettek be ugyanis immár három, vesedialízisre szoruló páciensnek, akik számára így egyszerűbbé vált a dialízis.

Mindhárom beteg Lengyelországban él, és végstádiumú vesebetegségben szenved, ami miatt folyamatos dialízisre szorulnak. Nekik ültették be azokat a laboratóriumban kitenyésztett graftokat, amelyek – eddig úgy tűnik – jelentősen emelhetik az életszínvonalukat, és megkönnyíthetik a dialízist is – írja a HelathDay.

A beültetés után ugyanis ezek az erek a karban egyfajta váltóként működnek az artériák és a vénák között, aminek köszönhetően a beteg megkaphatja az életmentő dialízist. Erre azért van szükség, mert a gyakori tűszúrások hatására a páciens erei nagy mértékben károsodnak.

A cikk a reklám után folytatódik

Az eddig beültetett graftok immár 8 hónapja hibátlanul működnek, és a betegek szervezete is befogadta őket. Emellett ezek a mesterségesen tenyésztett erek jól bírják a nyomást és a gyakori tűszúrásokat is. A szélesebb körű használatukra azonban még éveke kell majd várni, addigra fejeződnek be ugyanis a klinikai vizsgálatok.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!