Ma Elemér napja van. Holnap napja lesz.
A+ A A-

Új gyógymód egy ritka vesebetegség kezelésére

Új gyógymód egy ritka vesebetegség kezeléséreA Leeds Egyetem kutatói megfigyelték egy kulcsfontosságú fehérje pontos működését, amely közrejátszik egy nagyon ritka vesebetegség, a Dent-féle betegség kialakulásában.

Az eredményeknek köszönhetően felcsillant a remény, hogy új gyógymódot fejleszthetnek ki a Dent-féle betegség kezelésére, amely eddig gyógyíthatatlannak bizonyult.

A Dent-féle betegség rendkívül ritkán fordul elő – okozója egy mutáció az X kromoszómán

A kór elsősorban a férfiakat érinti: leggyakoribb tünete a vesekő, amelyet sok esetben a vesefunkciók leállása és vesekárosodás követ. Az eddigi terápiák elsősorban arra fókuszáltak, hogy enyhítsék a vesekárosodást, és így minél egészségesebb állapotban őrizzék meg a szervet addig, amíg a páciens átültetésre vár – írja a Medical News TODAY.

A legutóbbi kutatások alkalmával a szakembereknek azonban sikerült megfigyelniük egy szállító fehérje, a CLC-5 működését, ami a megbetegedésért felelős. Ennek a megfigyelésnek a segítségével az orvosok most lehetségesnek tartják egy hatékony gyógymód kikísérletezését.

A cikk a reklám után folytatódik

A Dent-féle betegség igen ritka, ráadásul genetikai eredetű, így szinte lehetetlen megbecsülni, hányan szenvednek tőle világszerte – mondta dr. Jonathan Lippiat.

Számtalan olyan eset létezhet, amely során a vesekő vagy egy ismeretlen eredetű vesekárosodás okozója ez a kór lehet, de a legtöbb embernél valószínűleg örökre diagnosztizálatlan marad a megbetegedés – tette hozzá.

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

Kapcsolódó kifejezések: Dent-féle betegség  vesebetegség 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!