Ma Nóra és Lili napja van. Holnap Izabella és Dalma napja lesz.
A+ A A-

Ne vedd félvállról: a vesemedence-gyulladás tünetei

Ne vedd félvállról: a vesemedence-gyulladás tüneteiA vesemedence-gyulladás (pielonefritisz) egy vagy mindkét vese bakteriális fertőzése.

A betegség gyakoribb nőkben. A közösségben élők megbetegedéseinek mintegy 90%-áért a vastagbélflóra normális tagja, az Escherichia coli felelős. A fertőzés általában az ivarszervek környékéről a húgycsövön, a húgyhólyagon majd a húgyvezetékeken át jut a vesékbe. Egészséges húgyutakkal rendelkező személyekben a húgyvezetéken a vesére terjedő fertőzést a húgyvezetékekben áramló vizelet, illetve a húgyhólyag-csatlakozásnál bezáródó húgyvezeték általában megakadályozza.

Ha a vizelet útját valami, pl. strukturális rendellenesség, vesekő vagy megnagyobbodott prosztata zárja el, illetve a vizelet visszaáramlik a húgyhólyagból a húgyvezetékekbe, az növeli a betegség kialakulásának esélyét.

A vesékbe a vérárammal a test más részéről is eljuthat a fertőzés. Ilyen módon például a sztafilokokkusz által okozott bőrfertőzés juthat el a vesékbe.

A betegség kockázata elzáródott húgyvezeték, cukorbetegség, legyengült immunrendszer (ami csökkenti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben) és terhesség esetén nagyobb. Terhességben megnagyobbodó méh nyomást gyakorol a húgyvezetékekre, ezért a vizelet áramlásának útja részben elzáródik. A terhesség a húgyvezetékek tágulata miatt növeli a vizelet-visszaáramlás (reflux) kockázatát is, valamint csökkenti a húgyvezetékekben a vizeletet tovamozgató izomösszehúzódások számát.

Panaszok, tünetek és szövődmények

A pielonefritisz tünetei, a hidegrázás, a láz, a deréktájon érzett fájdalom mindkét oldalon, a hányinger és a hányás általában hirtelen jelentkeznek.

A betegek egyharmadában a húgyhólyaggyulladás tünetei, köztük a gyakori, fájdalmas vizelés is fellelhetők. Egy vagy mindkét vese megnagyobbodik, feszül és érzékennyé válhat, emiatt az érintett oldali vesetáj érzékennyé válik. Néha a hasizmok is feszesek. A fertőzés által okozott irritáció vagy a tovahaladó vesekövek görcsöket okozhatnak a húgyvezetékekben. Görcsök esetén a beteg időnként intenzív fájdalmat érez (vesegörcs). Gyermekekben a vesefertőzés tünetei enyhébbek és nehezebben ismerhetők fel.

Idült fertőzés (krónikus pielonefritisz) esetében a fájdalom enyhe lehet, láz jelentkezik, majd elmúlik, vagy nincs is. Krónikus betegség csak komoly alapbetegséggel rendelkező betegekben alakul ki, pl. húgyúti elzáródás, nagy és tartós vesekövek vagy leggyakrabban (főként kisgyermekekben) a húgyhólyagból a húgyvezetékekbe visszaáramló vizelet (reflux) miatt. A tuberkulózis és a gombafertőzések ritkán okoznak pielonefritiszt. Ritkán a krónikus betegség idővel súlyos vesekárosodást okoz.

A cikk a reklám után folytatódik

Kórisme

A betegség sajátos tünetei alapján az orvos két gyakori laborvizsgálatot rendelhet el annak kiderítésére, hogy fertőződtek-e a vesék: vizeletminta vizsgálatát mikroszkóp alatt és az abban található baktériumok tenyésztését, aminek segítségével megállapítható, melyik baktérium van jelen. Vérvizsgálatot is végez a megemelkedett fehérvérsejtszám vagy a vérben található baktériumok kimutatására.

A vesegörcs miatt intenzív deréktáji fájdalmat érző, az antibiotikumos kezelésre 48 órán belül nem reagáló betegekben és férfiakban (náluk nagyon ritkán alakul ki a betegség) további vizsgálatokat végeznek. Ultrahanggal vagy röntgenfelvételekkel ilyenkor esetleg veseköveket, anatómiai rendellenességeket vagy egyéb húgyúti elzáródást okozó tényezőket lehet felderíteni.

A vesemedence-gyulladás kezelése

Amint a betegség gyanúja felmerült, valamint levették a laboratóriumi vizsgálathoz szükséges vizelet- és vérmintát, a beteg azonnal antibiotikumos kezelést kap. A szer és annak adagolása a laboratóriumi vizsgálatok eredményétől és attól függ, hogy a fertőzés kórházban alakult-e ki, ez utóbbi esetben ugyanis az általában ellenállóbb az antibiotikumokkal szemben.

A szájon át 14 napos antibiotikumos kezelés általában hatásos, ha a betegnek nincs hányingere és nem hány, nincs kiszáradva, fájdalmai szájon át adott fájdalomcsillapítókkal kezelhetők, nincs magas láza vagy hidegrázása. Egyébként a beteget kezdetben kórházban kezelik. Ha erre van szükség, az 1-2 napon át injekcióban vagy intravénásan adott antibiotikumokat később szájon át adottakra lehet cserélni.

Az ismételt jelentkezést megelőző antibiotikumos kezelés általában 2 hétig tart, férfiakban azonban, ahol a fertőzést nehezebb teljesen megszüntetni, akár 6 hétig is tarthat. A kezelés után 4-6 héttel végső vizeletmintát vesznek, biztosítandó, hogy a fertőzést sikerült teljesen megszüntetni.

Amennyiben a vizsgálatok hajlamosító tényezőket, pl. elzáródást, anatómiai rendellenességet vagy követ mutatnak ki, műtétre lehet szükség.

A gyakori pielonefritiszben szenvedők, illetve azok esetében, akikben a fertőzés az antibiotikumos kezelést követően visszatér, megelőző kezelésként napi, kis dózisú antibiotikumot ajánlanak. Az ilyen kezelés ideális időtartama nem határozható meg, de a szert egy év után általában elhagyják. Ha a fertőzés visszatér, a kezelés meghatározatlan ideig folytatható.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!