Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

A vesebetegség jellemzői - figyeljünk rá!

A vesebetegség tünetei - figyeljünk rá!A vesebajok osztályozásánál megkülönböztetünk sebészi és belgyógyászati vesebetegségeket. A sebészi jellegűek általában csak az egyik vesében lépnek fel, míg a belgyógyászati típusúak mindig kétoldaliak. Röviden áttekintjük a leginkább jellemző megbetegedéseket, és összefoglaljuk a megelőzéssel, illetve a kezeléssel kapcsolatos tanácsokat. Figyeljünk a vesénkre!

Sebészi vesebetegségek

Ebbe a csoportba tartozik a vesekőbetegség, ide soroljuk a gennyesedéseket, a tályogokat, a különböző daganatokat és más, ritkább betegségeket is.

Vesekőbetegség

Néha előfordul kétoldali vesekő is, de leggyakrabban csak az egyik vesét érinti. Vezető tünete az egyik oldalon rohamokban jelentkező, igen erős és görcsös fájdalom. Ez lefelé sugárzik a lágyékba, hólyagba vagy a húgycsőbe. A roham alatt vizelési inger léphet fel, a vizelet gyakran véres. Vannak „néma” vesekövek is, amelyek úgy helyezkednek el a vesében, hogy nem okoznak panaszt.

A vesekőképződésnek többféle oka lehet, például száraz, meleg éghajlaton a túlkoncentrált vizelet (amikor az oldott anyagok könnyebben kicsapódnak), a mellékpajzsmirigy túlműködés, az A-vitaminhiány, az étrendi okok vagy a vizelet vegyhatása. Más anyagok csapódnak ki a savanyú és más a lúgos vegyhatású vizeletből. Vesekőképződést okozhatnak a húgyutak rendellenességei, amelyek vizeletpangáshoz vezethetnek. Ezek különféle szűkületek, fertőzések, sérülés utáni állapotok, veleszületett rendellenességek lehetnek, amelyek megoldása orvosi feladat. Vannak, akik ismeretlen ok miatt különösen hajlamosak a vesekőképződésre.

Ma már lehetséges ultrahangos kőzúzás, amellyel a kő természetes úton történő távozását segítjük elő. Spontán vagy beavatkozás utáni kőtávozás esetén ajánlatos a követ elemzésre félretenni. Egyes esetekben a műtéti megoldás is szóba jöhet. Mindig szakszerű orvosi vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához és a megfelelő kezeléshez.

Tanácsok vesekőbetegség esetén:
Bő folyadékfogyasztás. A beteg igyon napi két-három liter folyadékot, vizet vagy teát. A szomjazást kerülni kell! Ha megállapították a vesekő milyenségét, ennek megfelelően kell a vizelet vegyhatását beállítani. Lúgosításra alkalikus ásványvíz vagy citrát használható. Ha fertőzés áll fenn és a vizeletben genny vagy baktérium mutatható ki, kezelés szükséges. Ha vesekőképződésre hajlamosító anyagcserebetegség (köszvény, mellékpajzsmirigy túlműködés stb.) áll fenn, ezt természetesen szintén kezelni kell. Görcsroham alatt a legerősebb fájdalomcsillapítók, görcsoldók használata is szükségessé válhat.

Belgyógyászati vesebetegségek

Számos ilyen kétoldali vesebetegség fordul elő. Ezek közül csak a leggyakrabban fellépőkkel foglalkozunk. Ilyen: az akut és a krónikus (heveny és idült) vesegyulladás, az akut és krónikus vesemedence-gyulladás, a cukorbetegség okozta vesebetegségek, valamint a gyógyszerek mellékhatása miatti vesebajok.

Akut vesegyulladás

Ez mindkét vese valamilyen bakteriális fertőzést, főleg torokgyulladást követő, immun alapon fellépő gyulladása. Leggyakrabban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő. Az esetek nagy részében hirtelen kezdődik és 4–6 hét alatt meggyógyul.

Legjellemzőbb kezdeti tünete a vizenyő, amely – szemben a szívbetegek ödémájával – nem a test mélyen fekvő részein (lábszár, fekvés esetén a kereszttájék) jelentkezik, hanem főleg az arcon, a szemek környékén észlelhető, de kiterjedhet az egész testre is.

Fontos tünet a vérnyomás emelkedése. Ez hirtelen kezdődhet, és annyira igénybe veheti az ilyen fokozott terhelésre felkészületlen szívizmot, hogy akár szívelégtelenség lép fel. Ilyenkor az akut vesegyulladás első tünete a fulladás, a bokavizenyő (ödéma). A vérnyomás emelkedésének gyakori velejárója a fejfájás, ami igen kínzó lehet. Felléphet még étvágytalanság, hányinger, hányás, derékfájás.

A vizelet jellemző elváltozásokat mutat, ennek megítélése orvosi feladat. Az esetek egy részében a vizeletmennyiség is csökken, és néha szemmel láthatóan véres.

Tanácsok akut vesegyulladás esetén:
Fontos megelőzni, hogy a betegség krónikussá váljon. Ha a leírt tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz. Jót tesz a néhány napos teljes koplalás, ami az étvágytalanság miatt nem esik a beteg nehezére. Fontos az ágynyugalom. Nincs mód specifikus gyógyszeres kezelésre. A legtöbb esetben teljes gyógyulásra lehet számítani, de a betegség krónikus formába is átmehet.

A cikk a reklám után folytatódik

Krónikus vesegyulladás

Az esetek kisebb részében úgy keletkezik, hogy az akut vesegyulladás nem gyógyul meg, hanem idültté válik. Gyakoribb a lassú, lappangó kezdet. A vizeletben fehérje és vér mutatható ki, a vérnyomás magas. Megterheli a szívet, ezért gyakran szívelégtelenség lép fel. Kezdetben a bőséges vizeletürítés jellemző, majd a mennyiség egyre csökken, végül csak kevés vizelet ürül, és a betegség átmehet a krónikus veseelégtelenség állapotába, amikor vesepótló kezelés válhat szükségessé.

Tanácsok krónikus vesegyulladás esetén:
A betegséghez társuló magas vérnyomás megterheli a szívet. Fontos a szívelégtelenség kialakulásának megelőzése. Ezt a magas vérnyomás gyógyszeres kezelésével, az életmódi előírások betartásával és diétával sikerülhet elérni. Az erős sózás, a túl sok fehérje bevitele káros, ezektől óvakodni kell. A kezelést orvosnak kell beállítania. A betegség több évig fennállhat, de ha a végstádiumú veseelégtelenség bekövetkezik, művesekezelés, illetve veseátültetés válik szükségessé.

Akut vesemedence-gyulladás

A betegséget fertőzés okozza, amely a húgyutakból terjed át a vesékre. Az akut vesemedence gyulladás vizeletpangással sokkal gyakoribb, mint anélkül. Ha a pangást okozó elváltozás a hólyag alatt van, még veszélyesebb, mert mindkét vesét érinti. A felszálló fertőzés gyakori nőknél, mivel a rövid húgycső miatt a hólyag könnyebben fertőződik, valamint idős férfiak prosztatamegnagyobbodása esetén, ami nehezíti a vizeletürítést. Ez pangással jár és a pangó vizelet könnyen fertőződik.

Tanácsok akut vesemedence-gyulladás esetén:
Az akut hólyaghurutot azonnal kezelni kell gyógyszeresen, és bőséges folyadékfogyasztással, hogy megelőzzük a vesék fertőződését. Ha a vizelet elvezetését akadályozza a prosztata megnagyobbodása, vagy egyéb ok, a problémát meg kell oldani.

Krónikus vesemedence-gyulladás

Ez az akut vesemedence-gyulladásból keletkezik, ha nem gyógyul, de jelentkezhet lappangva, elsődlegesen krónikus formában is. Nem mindig gyógyul meg, átmehet krónikus veseelégtelenségbe.

Tanácsok krónikus vesemedence-gyulladás esetén:
Akut tünetek esetén azonnal forduljunk orvoshoz, hogy megkezdődjön a gyógyítás. Az ételek túlzott sózását kerüljük. Ha a betegség veseelégtelenséghez vezet, szükségessé válik a vesepótló kezelés.

Cukorbetegek vesebetegsége

A cukorbetegeknél az esetek kb. harmadában krónikus szövődmények léphetnek fel, amelyek három legfontosabb megjelenési formája a szem, az idegrendszer és a vese károsodása. A diabéteszesek vesebetegsége 10–15 év után jelentkezhet. Ennek legfontosabb tünete a fehérjeürítés megjelenése, a vérnyomás emelkedése, a veseműködés beszűkülése, amely krónikus veseelégtelenséghez vezethet.

Tanácsok cukorbetegek vesebetegsége esetén:
A megelőzés lényege a normálishoz közeli vércukor- és vérnyomásértékek elérése, fenntartása. Ennek életmódbeli, diétás és gyógyszeres beállítása orvosi feladat. Ezt szolgálják a diabéteszközpontok, ahol rendszeresen ellenőrzik a betegek vércukrát, vérnyomását, veseműködését, általános állapotát, és megfelelő tanácsokkal, gyógyszerekkel látják el őket.

A cukorbetegség megfelelő gondozása az idült szövődmények elkerülésének legbiztosabb módja. A megelőzéshez rendkívül fontos a betegek szoros együttműködése az orvossal és a diétás nővérrel.

Gyógyszerek okozta vesebajok

Elsősorban a phenacetin tartalmú fájdalomcsillapítók túlzott fogyasztása okozhat maradandó vesebetegséget, amely idült veseelégtelenséghez vezethet, amikor már szükségessé válik a vesepótló kezelés, a dialízis.

Tanácsok gyógyszerek okozta vesebajok elkerülésére:
A túlzott gyógyszerfogyasztás feltétlenül kerülendő, különösen a fájdalomcsillapítókkal legyünk óvatosak.

Terhességi vesebaj

Leggyakrabban az első terhesség második felében lép fel. A terhességi toxikózis egyik súlyos esete. Ha a terhesség harmadik harmadában a testsúly a természetesnél (heti 1/2 kg) jobban növekszik, akkor vizenyőre és a háttérben vesebetegségre kell gondolni.

Tanácsok terhességi vesebaj esetén:
A terhességi vesebaj megelőzése érdekében a várandós nő rendszeres orvosi ellenőrzése szükséges. Figyelni kell a testsúlyt, a vizeletet és a vérnyomást. Ha a vizeletben fehérje jelenik meg, minden fizikai megterhelés tilos. Amennyiben a vérnyomás emelkedik, ha a testsúly a normálisnál jobban növekszik, a terhes nőt kórházban kell megfigyelni és kezelni, mert ilyenkor fennáll a terhességi toxikózis veszélye.

Valamennyi idült vesebeteghez szóló fontos tanácsunk: vegyék tudomásul és nagyon komolyan, hogy betegségük állandó orvosi felügyeletet és megfelelő gondozást igényel.

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!