Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

A vesekövesség és a baktériumflóra változása

A vesekövesség és a baktériumflóra változásaDr. Romero az Amerikai Urológiai Társaság évi ülésén a vesekövességhez társuló baktérium populációk változásának trendjét elemző vizsgálatainak eredményeiről számolt be.

A szakember a vesekövekhez társuló baktériumokat leíró irodalom elemzéséhez a PubMed és Ovid programokat használta. Összesen 12 korábbi tudományos cikk jelent meg a témában 1984 és 2007 között.

A legújabb irodalmi hivatkozások szerint az urolithiasishoz (veskövesség) társuló leggyakoribb baktérium az E. coli, Enterococcus, Proteus, Pseudomonas és Klebsiella törzsek. A Proteus baktériumok előfordulásában határozott csökkenés figyelhető meg (56 százalékról 9 százalékra), míg az Enterococcus törzsek növekvő trendet mutattak (0,05 százalékról 25 százalékra).


A szakember következtetése szerint ez a trend elsősorban az újabb antibiotikumok fokozott használatának következményei, habár újabban a nem fertőzéses eredetű kövekből származó bakteriális izolátumokat fokozottabban vizsgálták, és ezek is részben magyarázhatják a fenti változásokat.

A szakember szerint nagyon komolyan számításba kell venni a vesekövekhez kapcsolódó baktériumok meghatározását, amikor  vesekövet a bőrön ejtett metszésből - ún. percutan nephrolithotomia (PCNL) - távolítják el, ilyenkor ugyanis a fertőzések megelőzésére mindenképpen antibiotikum adása szükséges.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!