Ma Klotild és Cecília napja van. Holnap Bulcsú napja lesz.
A+ A A-

A súlyemelés dializálás alatt megakadályozza az izomsorvadást

A súlyemelés dializálás alatt megakadályozza az izomsorvadástEgy ausztrál tanulmány szerint a végstádiumban lévő vesebetegek állapotát javítja, ha súlyt emelnek a dialízis alatt.  A nehéz fizikai gyakorlat ellensúlyozza az izomsorvadást és növeli az izom nagyságát és erejét. A kutatók szerint a súlyemelést bele kellene építeni a dialízis folyamatába. Az izomsorvadás gyakori velejárója a végstádiumú vesebetegségnek és egyik fő rizikófaktora az idő előtti elhalálozásnak.

Bobby Cheema, a Sydney Egyetem professzora szerint a rendszeres testedzés a dialízis alatt fejleszti az izmokat, javítja az életszínvonalat és az egészségi állapotot a vesebetegségben szenvedő embereknél.

A kísérletben 49 végstádiumú vesebeteg vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport általános ellátást kapott, míg a másik csoport tagjai nagy intenzitással súlyt emeltek a dializáló székben ülve a heti 3-szori kezelés alatt. A feladatok biztonságosan végrehajthatók voltak a dialízis alatt, nem igényeltek semmiféle extra beavatkozást a folyamat rutinjába.


12 hét után a sportolóknak megnőtt az izomtömege, erősebbek lettek, javult az életszínvonaluk és csökkent a gyulladásos markerek száma a vérükben, ami kapcsolatba hozható a szív, - és érrendszeri problémák és egyéb okok miatti elhalálozással.

Az eredményeket bemutató közlemény a Journal of the American Society of Nephrology címû lap májusi számában jelenik meg.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: beteg  dialízis  izomsorvadás  vese 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!