Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Visszatérő köves szenvedések

Visszatérő köves szenvedésekBecslések szerint minden századik embert előbb-utóbb utolér a vesekőbetegség, ami krónikus jellegû is lehet: ha valakinél egyszer kialakult, máskor is számítani lehet rá. Megfelelő táplálkozással ugyanakkor késleltetni lelet a kiújulását. A vesekövek mintegy fele távozik magától, a mûtéti eljárások rohamosan fejlődnek, néhány éven belül várhatóan már robottechnikát alkalmaznak a kövek eltávolítására.

A kalcium-anyagcsere betegségeit taglalva leginkább a csontritkulásról esik szó, s csak ritkábban beszélnek a kalciumtartalmú vesekövek termelődéséről. Pedig - szakorvosok becslése szerint - minden századik ember szenved a betegségtől. A vesekő leginkább a 18-45 év közötti korosztályt érinti, férfiaknál háromszor gyakrabban fordul elő, mint nőknél.
A genetika, az életmód, a helytelen étkezési szokások mellett még az éghajlat is szerepet játszik a vesekő kialakulásában; a nagy nedvességtartalmú, meleg levegőn élő déli népeknél jóval gyakoribb - tudtuk meg Páczelt Ferenc főorvostól, a MÁV Kórház urológiai osztályának vezetőjétől.

A kő termelődését a vizeletben lévő túlzott mennyiségû kalcium, a húgysav, annak sói, a foszfátok és bizonyos fejlődési rendellenességek segítik elő.
A betegség egy ideig észrevétlen, később azonban vizeletelfolyási zavart okozva heveny rohamok jelentkezhetnek panaszként. A vesekő egyidős az emberiséggel, a kövek típusa a történelem során azonban sokat változott.

A vesekövek a vesekehelyben, a vesemedencében, a vesevezetékben és a húgyhólyagban lelhetők fel, az is előfordulhat, hogy elakadnak a húgycsőben.

Több típusa is ismert. A leggyakoribb a kalcium-oxalát (az esetek 85 százalékában ez okoz gondot), a kalcium-foszfát, majd a struvit, a húgysav, végül a cystinkő következik.  A kalcium-oxalát-tartalmú kövek kialakulásában a vér fokozott kalciumtartalmának, illetve a fokozott kalciumbevitelnek jut kiemelkedő szerep.
A vesekövesség krónikus betegség, vagyis ha egyszer jelentkezik, akkor újból számítani lehet rá, ugyanakkor tudni kell, hogy kiújulásának késleltetéséért maga a beteg is sokat tehet  Miután a kő a vesemedence, a húgyvezeték nyálkahártyáját felsérti, nyomában fertőzés léphet fel, sokszor épp ez okozza az első panaszokat.
Míg az oxalát- és a húgysavkövek kemények, addig a foszfátkövek lágyak.

Méretüket tekintve éppúgy lehetnek kicsik, mint például a vizelethomok, de az is előfordulhat, hogy az egész vesemedencét kitöltő óriási korallkövek alakulnak ki. Az apróbb, négy-öt milliméteres kövek általában maguktól távoznak, a nagyokhoz a gyógyszeres kezelés mellett a korszerû technikát is igénybe kell venni.
Az hogy milyen panaszok gyötörhetik a vesekövest, mindig a kövek elhelyezkedésétől és nagyságától függ.


A "gyakorló" veseköves ismeri a jellemző panaszokat: véres vizelés, az azonos oldali lágyékhajlat irányába sugárzó deréktáji görcsös fájdalom.
Az egyik legerősebb kín a veseköves görcsroham. A fájdalom egyik oka, hogy a vese rugalmatlan burka megfeszül, miközben a vizelet a kő miatt a veséből képtelen rendesen távozni, sőt súlyos állapotban a kő teljesen elzárhatja a vizelet útját.

A veseköves rohamot görcsoldókkal, erős fájdalomcsillapítókkal kezelik. További sikeres megoldás, amikor a húgysavköveknél az amúgy savas vizeletet lúgos irányba tolják, fehérjeszegény diétával, bő folyadékfogyasztással a kövek feloldódását vagy kihajtását meggyorsítják. A húgyvezetékből a kövek több mint ötven százaléka spontán távozik.

Kapcsolódó kifejezések: betegség    vese 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!