Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Kíméletes gyógymóddal meg lehet szabadulni a vesekövektől

Kíméletes gyógymóddal meg lehet szabadulni a vesekövektőlA húgyúti betegségek között a vesekövesség a második helyen áll. Előfordulási gyakoriságát tekintve ezt a betegséget csak a húgyúti fertőzések előzik meg. A kőképződés általában négyszer gyakoribb férfiaknál, mint nőknél.  A kövek egy része magától kiürül a szervezetből, más részük azonban - nagy fájdalmakat okozva - a veséből a húgyhólyagba halad át. A vesekövek a fájdalom mellett szövődményeket is okozhatnak, éppen ezért ajánlott mihamarabb megszabadulni tőlük.

A vesekövek döntő többségét ma már nem mûtéti úton távolítják el az orvosok, hanem olyan fájdalommentes, gyors beavatkozással, amelyhez nincs szükség orvosi szikére, s amely semmilyen külső nyomot, heget nem hagy a kezelt testfelületen. Ma a legkorszerûbb és beteg szempontjából is legkíméletesebb beavatkozás az ultrahanggal történő vesekő-zúzás. Ezt módszert az ország több pontján is alkalmazzák. A veseköves páciensek többek között a fővárosban a Szabolcs utcai kórház, az Újpesti Kórház, és a Szent János Kórház Urológiai osztályához is fordulhatnak. A János Kórházban tavaly csaknem hétszáz vesekő-eltávolító beavatkozást végeztek el.

- A vesekő kialakulást döntően az egyhangú táplálkozás és az ebből is fakadó elhízás okozza, de számottevő rizikót jelent a vizeletelvezető rendszer fejlődéi rendellenessége és csekély számban a betegségre való örökletes hajlam is - mondja a vesekő kialakulásának okairól Dr. Kovács András, a Szent János kórház Urológiai osztályának vezető főorvosa.

Az apróbb vesekövek szerencsés esetben a vizelettel együtt észrevétlenül távozhatnak a szervezetből, ám a nagyobbak a húgycsőben megakadva fájdalmas görcsöket okoznak a betegnek. Ezeknek a nagyobb köveknek az eltávolítása többféleképpen is történhet. A nagy, vagy nehezen hozzáférhető köveknél elkerülhetetlen a mûtéti beavatkozás, de az esetek többségében, kétféle más módszer is szóba jöhet, amelyekkel elkerülhető a mûtét.

Az egyik ilyen az endoszkópos beavatkozás, amikor a húgycsövön egy kis csövet vezetnek fel a veséig, és ezen keresztül a vesében zúzzák össze a követ apróbb darabokra ( amelyeket aztán vagy kiemelnek, vagy maga a beteg vizeléskor kiürít). A beteg szempontjából kényelmesebb még megoldás, ha veskövét ultrahang segítségével zúzzák szét, s ehhez még az endoszkóp alkalmazására sincs szükség.

- A János kórházban 1988 májusától - az országban elsőként - végzünk ilyen ultrahangos vesekő-zúzást - világosít fel Kovács főorvos, hozzátéve: ezzel a módszerrel nemcsak a vesében, hanem a vesevezeték bármely szakaszában megtelepedett kövek apróra zúzása elvégezhető.

A beavatkozás első eleme, hogy - miután mûszeres vizsgálattal pontosan meghatározták, hol helyezkedik el a vesekő a beteg szervezetében - több irányból is "becélozzák"( a minél pontosabb találati biztonság érdekében). röntgensugárral a követ (Ezt követően az erre a célra szolgáló, több tízmillió forintot érő készülékkel, egy elektromágneses tekercs segítségével ultrahang hullámokat állítanak elő, amelyeket mechanikai lökéshullámokká alakítanak. Ezzel gyakorlatilag szétrobbantják, vagyis apróbb darabokra zúzzák a veseköve(ke)t. A beavatkozás alatt - amely teljesen fájdalommentes - a páciensnek nincs más teendője - , mint 20-30 percen keresztül mozdulatlanul feküdni. A zúzást követően keletkezett apróbb kövek pedig már könnyedén távozni tudnak a vizelettel a beteg szervezetéből. Ehhez azonban nagy mennyiségû folyadék - tea, limonádé, leves, vagy víz - "bevitele" szükséges, mert csak a bő folyadék tudja kihajtani az apró köveket a vesevezetékből a húgyhólyagba (hogy onnan a vizelettel távozni tudjanak).


A beavatkozás mindössze egy napi kórházi ellátást igényel, azonban szükség van a folyamatos kontrollra és a veseköves beteg utógondozására - hangsúlyozza Kovács András főorvos. A szervezetből távozó veseköveket ugyanis a kontrollvizsgálat alkalmával a kórházba vissza kell vinni, hogy a laborban különféle vizsgálatnak vethessék alá őket. A kövek összetételének elemzése során ugyanis a szakorvosok közelebb kerülnek az ok, vagyis annak "feltáráshoz": vajon mi okozta a kövek kialakulását (ennek ismerete sokat segíthet az újabb vesekövek kialakulásának megelőzésében).

Személyre szabott diétával, a megfelelő életmód és táplálkozási tanácsok megfogadásával sokat tehetünk az újabb kövek kialakulása ellen, hiszen nemcsak az orvos feladata, hogy megszabadítsa a betegét a kőtől és az annak jelenlétével járó fájdalmaktól, hanem az is, hogy a kialakulását előidéző oko(ka)t megtaláljuk és "kiiktassuk". Ez utóbbihoz szükség van a beteg együttmûködésére, akaratára is - mondja Kovács főorvos.

Kapcsolódó kifejezések: fertőzés  húgyút  vese  vesekő 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!