Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
A+ A A-

Vesekő-zúzás gyerekeknél

Vesekő-zúzás gyerekeknélMeglepő, de a gyerekeknél viszonylag gyakran állapítanak meg vesekövet. Mûteni viszont jelenleg csak a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján tudják.

Szakértő: Tóth Csaba professzor

- Bejött a gyógyítás arzenáljába a testen kívüli lökéshullámmal történő kőzúzás. Négy-nyolc milliméteres bőrmetszéssel bevezetett kis hengeres eszközökkel közelítjük meg vesén keresztül a követ és eltávolítjuk. Ha kell, akkor különböző energia használatával, az lehet ultrahang, elektrokinetikus vagy lézerenergia. Megzúzzuk a követ és a darabkákat távolítjuk el. Valami energiaközvetítővel egy szondát ráhelyezünk a kőre, és szemlátomást összeomlik a kő, darabokra hull.

Mint a kőtörő, az aszfalttörő, úgy mûködik, csak egy kicsit finomabb. Hazánkban gyermekek esetében nagy számban és rutin módon csak mi, a Debreceni Klinikán végezzük ezt a mûtétet, és a világon is csak szórványosan egyes urológiai klinikákon végzik.

- Miért nincs ez elterjedve?

- Mert nem merik csinálni.

- Milyen veszélyei lehetnek?

- Azt mondják, hogy nincs eszközük hozzá, de mi a felnőtt eszközzel több száz gyermeket szövődménymentesen megoperáltunk.

- És mennyire gyakori az, hogy gyerekeknek vesekövük van?

- A vesekő az elég gyakori, csak a gyerekkorban laza, puha kő a gyakori. A testen kívüli lökéshullámú gép elbír vele anélkül, hogy egy karcolást ejtene a bőrön, szét tudja mállasztani és kivizeli a gyerek. Van olyan, akinél kettő és fél perc volt a tiszta mûtéti idő. Átlagosan azért tíz-tizenöt percet lehet rá adni, gyakorlat kérdése. Nekem például hatezren fölüli esetszám van a kezemben meg az agyamban.

Kapcsolódó kifejezések: gyerek  vesekő  zúzás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!