Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Kínzó vesekő: van megoldás?

Tartalomjegyzék

Kínzó vesekő: van megoldás?A vese (latinul: rēn, többes számban rēnēs, görögül: nephros) a gerincesek (Vertebrata) szerve, a hasüreg hátsó részén, a hashártyán kívül, az ágyéki gerinc két oldalán található, vastag zsírrétegbe ágyazva. A vesékkel előforduló egyik leggyakoribb probléma a vesekő kialakulása.

A vese a kiválasztás szerve: felelős a szervezet anyagcseréje közben keletkezett bomlástermékek eltávolításáért, valamint a só- és vízháztartás szabályozásáért.

Ezen kívül számos egyéb feladata kevésbé köztudott, mint például a vérnyomást szabályozó, vörösvértest termelést beindító, és a kalciumanyagcserét szabályzó anyagok termelése.

Vesénként mintegy egymillió egység – nefron – található, amelyek a vért szűrik, és koncentrálják a vizeletet.

A vizelet a vesemedencéből a húgyvezetéken (uréter) át a hólyagba folyik, és ha kb. 0,4 liter összegyűlik ott, a húgycsövön át kiürül.

A vesékkel előforduló egyik leggyakoribb probléma a vesekövek kialakulása.

A cikk a reklám után folytatódik

Sokak kínja: a vesekő

A vesekövesség (nephrolithiasis) a vizeletkiválasztó rendszer betegsége, melynek tünetei a vese kövei és a vesegörcs. A vesekövek lehetnek homokszemcse nagyságúak, de akár akkorák is, mint egy golflabda vagy egy tojás. Lehetnek sárgás és barnás színűek.

A vesekő általában felnőtt betegekben fordul elő a veseparenchimákban, a vesekelyhekben és a vesemedencén. Férfiakban gyakoribb mint a nőkben. A vesekő kialakulását befolyásoló tényezők a vizeletpangással járó betegségek, illetve az idült urinofectio  (húgyúti gyulladás), az anyagcserezavarok, és a hajlam, melynek hátterében genetikai okok is fellelhetők.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!