Ma Kornélia napja van. Holnap Kázmér napja lesz.
A+ A A-

Vese világnap: a vesebetegség és az elhízás kapcsolata

Bővebben...Az elhízás krónikus vesebetegséghez vezethet, drasztikusan növeli a fő rizikófaktorok, így a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - írta a Nemzeti Veseprogram az MTI-hez a mai vesevilágnap alkalmából eljuttatott közleményében.

Utolsó frissítés: 2017. március 13. hétfő, 05:31

Találatok: 898

Kínzó vesekő: van megoldás?

Bővebben...A vese (latinul: rēn, többes számban rēnēs, görögül: nephros) a gerincesek (Vertebrata) szerve, a hasüreg hátsó részén, a hashártyán kívül, az ágyéki gerinc két oldalán található, vastag zsírrétegbe ágyazva. A vesékkel előforduló egyik leggyakoribb probléma a vesekő kialakulása.

Utolsó frissítés: 2016. június 03. péntek, 12:31

Találatok: 9023

Nephrológiai napok - A foszfátbevitel veszélyeire figyelmeztettek

Bővebben...A túlzott foszfátbevitel nemcsak a dializált vesebetegek számára veszélyes, hanem az egészséges emberek szervezetében is növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - ismertette a legújabb kutatási eredményeket a Magyar Nephrológiai Társaság (MNT) klinikai bizottságának vezetője szerdán Debrecenben, egy szakmai fórumon.

Utolsó frissítés: 2016. június 01. szerda, 18:21

Találatok: 1202

Fókuszban a vesék egészsége – március 10. a Vese Világnapja

Bővebben...Rengeteget hallunk róluk, tudjuk, hogy akár életet is menthetnek, ha lehet, mégis megpróbálunk kibújni alóluk. Mert nincs időnk, mert bonyolultnak gondoljuk, mert egy kicsit félünk tőle, hogy kellemetlen, vagy csak egyszerűen, mert nem is tudjuk, hogy szükségünk lenne rá. Pedig a szűrővizsgálatok rendkívül fontosak és meghatározó szerepet töltenek be az egyes betegségek felismerésében, amelyek a korai szakaszban még könnyen kezelhetők, lefolyásuk pedig nagymértékben lassítható. Így van ez a vesebetegség esetén is, amelyre minden év március második csütörtökén, a Vese Világnapján hívják fel világszerte a figyelmet. A kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum Hungary Zrt. dialízishálózata is.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2016. március 09. szerda, 12:01

Találatok: 1045

Március 12 - a Vese Világnapja

Bővebben...Köztudott, hogy az emberek többsége nagyon kevés folyadékot iszik naponta, pedig az általában javasolt napi 2-3 liter víz elfogyasztásával nagyon sokat tehetünk szervezetünk, köztük a veséink egészségének megőrzéséért. A megfelelő vízfogyasztás a kiemelt témája az idei Vese Világnapjának is, amely keretében a vesebetegségek megelőzésének és korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet világszerte.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2015. december 30. szerda, 07:32

Találatok: 2938

Egészséges a veséje? - Vese Világnap 2013

Bővebben...A vese egészséges volta kulcsfontosságú a szervezet működése szempontjából, erre azonban sokszor csak akkor fordítunk figyelmet, amikor már megtörtént a baj.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2015. december 30. szerda, 07:32

Találatok: 5482

Vesebetegen a Balaton körül - Együtt lehet vele élni!

Bővebben...„Vigyázz a vesédre!” – ez a hatalmas felirat fogadta a balatonfüredi móló bejárata elé érkezőket július első hétvégéjén, amikor segítőikkel együtt célba értek a Balatont körbebicikliző vesebeteg fiatalemberek. A csapat a négynapos túra alatt összesen 210 kilométert tett meg, ami hasi dializált betegként a világon egyedülálló teljesítménynek számít. A kerékpártúra céljáról és betegségéről a 27 éves Horváth Róbert és a 40 éves Pingitzer Károly beszélt az MTI-Pressnek.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2015. december 30. szerda, 07:32

Találatok: 5439

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!